Primăvara în sat – Târg de mărțișor. Pentru a întâmpina primăvara cu voie bună, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” vă invită la târg. Acesta se desfășoară în perioada 22 februarie – 7 martie 2021, de luni până duminică, între orele 10:00-16:30. Vă povestim ce înseamnă mărțisor și de unde provine legenda.
Târg de mărțișor
Pe parcursul celor două săptămâni de târg vor fi expuse diverse mărțișoare realizate de meșteri populari și artiști plastici. Ele pot fi cumpărate de vizitatorii care doresc să ofere celor dragi mărțișoare deosebite.
Accesul la eveniment se face pe baza biletului de intrare în muzeu. Prețurile biletelor sunt: 20 lei/adult, 10 lei/ pensionar, 5 lei/ elev-student.
Muzeul roagă vizitatorii să respecte ordinele în vigoare privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Semnificația mărțișorului
Mărțișorul este un obiect mic legat de un șnur împletit dintr-un fir alb cu roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Mărțișoarele sunt purtate de femei și fete pe toată durata lunii martie, ca un simbol al sosirii primăverii. Mărțișorul poate fi oferit împreună cu flori timpurii de primăvară, cum ar fi ghiocelul, cea mai cunoscută floare a primăverii.
În vechiul calendar roman, 1 martie era considerată prima zi din an, moment în care se marca „Maronalia”, sărbătoare consacrată zeului Marte. Acesta a fost un zeu al războaielor, al forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii.
Culorile mărțișorului nu au fost alese întâmplător. Ele au o semnificație: culoarea roșie semnifică viața, iar culoarea albă semnifică înțelepciune sau puritate. Mărțișorul se leagă într-un singur nod pentru a te apăra de ghinion. În zona Transilvaniei, sătenii leagă mărțișoarele de uși, ferestre sau coarnele animalelor domestice. Acest obicei este făcut pentru a alunga spiritele rele.
În Moldova, fetele obișnuiau să ofere mărțișoare băieților. Tradiția este una veche de pe vremea când băieții plecau la luptă. Fetele legau la mâna lor un fir alb de lână pentru a le aduce noroc în luptă. Cei care se întorceau din luptă aveau firul stropit cu sânge, iar de aici a luat naștere tradiția firului de mărțișor. Puțină lume știe însă în unele zone mărțișoarele sunt oferite și bărbaților.
Legende
Există două legende legate de mărțișor. Prima legendă este legată de un zmeu care a răpit soarele pentru trei anotimpuri. Până când iarna un voinic l-a înfruntat și a reușit să aducă soarele din nou pe cer. În acea luptă voinicul a fost rănit, iar sângele lui s-a scurs pe zăpadă. În acel loc au crescut apoi ghiocei, care au devenit vestitorii primăverii.
A doua legendă începe prin a ne spune că o tânără frumoasă pe nume Primăvara se plimba printr-o poiană. Acolo a observat un ghiocel pe care a dorit să îl ajute să crească. Așa că a îndepărtat zăpada din jurului lui. Iarna a văzut acest lucru, a devenit mânioasă și a trimis un frig teribil peste ghiocel, care a înghețat. Primăvara i-a ținut de cald cu mâinile și s-a rănit din greșeală la un deget. Sângele cald care a curs peste ghiocelul înghețat a reușit să-l aducă la viață.