Viața unui boxer. Interviu cu Ianis Deaconu, boxer amator și campion european la juniori
Boxul este unul dintre cele mai populare sporturi de contact din lume. Cu toții am auzit de giganți ca Mike Tyson, Floyd Mayweather sau Manny Pacquiao. Ce nu știm însă este viața din spatele ecranelor. Cum este cu adevărat viața unui boxer? ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu Ianis Deaconu, boxer amator și viitor participant la campionatul mondial de box de amatori, pentru a afla mai multe despre cum este să fii atlet și despre ce sacrificii trebuie să faci pentru a face performanță.
Boxul este considerat de mulți drept cel mai nobil sport de contact. Pe lângă forță fizică, sportivii au nevoie și de o forță mentală extraordinară pentru a atinge performanțe înalte. Noi, cei de la ȘTIRI PENTRU COPII, am stat de vorbă cu Ianis Deaconu, un boxer amator care urmează să concureze la campionatul mondial de box de amatori, pentru a afla mai multe despre acest sport dar și despre cum decurge o zi din viața unui boxer.
Box sau bullying
Ianis Deaconu s-a apucat de box la vârsta de șapte ani. La început acesta nu se gândea că va face performanță. Dorea doar să învețe să se apere, deoarece era batjocorit și agresat de colegii săi de clasă. Nici măcar profesorii nu îl susțineau și credeau că boxul este doar o pierdere de timp. Acest lucru l-a făcut să-și găsească motivația să devină un campion. De asemenea, faptul că a avut antrenori care l-au susținut a contat enorm.
Primii săi idoli din lumea boxului au fost sportivii români. “La început i-am idolatrizat pe Pița Marian, Robert Jitaru și pe Lucian Bute. Mai apoi a început să îmi placă Mike Tyson deoarece cred că am același stil de luptă cu el. După el m-am ghidat în cariera mea de boxer”, a declarat Ianis pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Programul său este foarte strict
Totuși, cum arată o zi din viața unui boxer? Fiind atlet, programul său este foarte clar structurat. Ianis se trezește la ora 07:00 dimineața. La ora 08:00 mănâncă micul dejun și la ora 10:00 începe prima sesiune de antrenamente. După ce mănâncă prânzul la ora 13:00 are puțin timp de odihnă. La ora 17:00 începe cea de-a doua sesiune de antrenamente iar la ora 22:00 este trimis la culcare. Singura lui zi liberă este duminica pe care și-o petrece, conform spuselor lui, odihnindu-se.
Boxul nu te face agresiv
Fiind un sport de contact, mulți dintre noi avem impresia că este un sport periculos. Adevărul este că dacă respecți anumite măsuri de protecție poți să îl practici fără să fi expus unor riscuri majore. “Boxul nu este periculos dacă îți respecți munca și dacă respecți sportul. Trebuie să fii atent, calculat și asumat. Există însă anumite riscuri”, a declarat Ianis.
O altă părere pe care mulți dintre noi o au despre sporturile de contact este că acestea te fac agresiv. Pentru Ianis acest lucru nu se aplică deloc. “Pe mine boxul mă calmează. Din câte am observat acest lucru se aplică și la colegii mei. Boxul are puterea să te liniștească, să te aducă într-o zonă de confort. Te descarci în ring iar în viața de zi cu zi ești o persoană calmă. Prietenii mei spun că sunt cea mai liniștită persoană”, ne-a povestit Ianis.
Sportul îi afectează prezența la școală
Există însă și aspecte negative când vine vorba despre viața unui sportiv. Din cauza faptului că este mai mereu plecat în cantonamente Ianis nu poate petrece foarte mult timp la școală. Avantajul său este că studiază la liceul cu program sportiv din Brăila unde profesorii înțeleg mult mai bine situația lui decât ar fi înțeles-o cei de la un liceu normal. “Viața sportivă îmi afectează destul de tare educația. Nu mă prostește dar nu prea am timp să învăț. Mai mereu sunt plecat în cantonamente sau particip la turnee. Timpul pentru școală trebuie să mi-l fac. Din această cauză sunt nevoit să învăț în timpul meu liber sau în momentele în care pot să mă întorc acasă. Unii profesori înțeleg iar alții nu dar cu siguranță mă pot descurca mult mai ușor aici decât aș fi putut să mă descurc la o școală obișnuită”.
Sfatul lui Ianis pentru viitorii boxeri este ca ei să fie calculați și să le placă ceea ce fac. Este foarte important să își dorească din toată inima să facă performanță. “Dacă faci box fără să îți dorești e ca și cum l-ai practica degeaba. Nu poți să nu fi serios în privința asta și să ajungi profesionist. Totuși poți să practici boxul drept sport recreațional fără să îți dorești să participi la competiții. Boxul poate să te dezvolte atât fizic cât și psihic”.