Mai mult de jumătate dintre copiii sub 12 ani au cont pe social media
Prea mulți copii minori sunt activi pe rețelele sociale și sunt puși în pericol de fiecare dată când intră să discute pe chat, acceptă cereri de la necunoscuți sau postează imagini cu ei. Un studiu arată că mai mult de jumătate dintre copiii sub 12 ani din Spania au cont pe social media.
Un sondaj al Asociación Valenciana de Consumidores y Usuarios (AVACU) arată că aproape 100% dintre tinerii între 19 și 21 de ani au cel puțin un cont pe rețelele de socializare. Alarmantă este situația minorilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani unde 68% spun că au cont personal activ. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că vârsta minimă în Spania pentru a avea un cont de socializare este între 13 și 14 ani. Unele platforme au o limită mai mare de vârstă pentru înscriere.
Pentru organizație este îngrijorător faptul că 12,5% dintre tineri acceptă cereri de prietenie sau urmărire fără a cunoaște. Se pare că 63,4% acceptă doar atunci când știu persoana în realitate.
Potrivit studiului, cele mai utilizate cinci rețele sociale sunt WhatsApp (91,5%), Instagram (90,6%), Youtube (83,5%), Tik Tok (69,2%) și Twitter (54,1%). Cu un procent mare, 40,2% este rețeaua socială în creștere Twitch, care câștigă adepți tot mai tineri.
Cât de des intră copiii pe internet?
În general, doar 2,5% spun că nu au un cont pe nicio rețea socială, dar le consultă în mod regulat fără conectare. 84,5% dintre respondenți au profiluri în mai mult de două rețele. 23,7% dintre copii / adolescenți au profilurile lor publice pe rețelele de socializare. Partea tristă este că toată lumea poate vedea ce postează și îi poate găsi ușor după postări. La întrebarea cu privire la frecvența utilizării, 86% au răspuns că le consultă de mai multe ori pe zi. Când vine vorba să posteze doar 6,4% o fac zilnic și 55,7% uneori, dar nu în mod regulat. Acest lucru conduce la ideea că utilizarea rețelelor sociale este în principal pentru a urmări personalitățile publice și a vedea ce postează alții.
În ceea ce privește cunoștințele părinților, 12,5% spun că nu cunosc sau controlează niciuna dintre rețelele sociale în care au un cont copiii, comparativ cu 52,5% care afirmă că sunt conștienți de toate platformele pe care le folosesc micuţii lor.
Și în România copiii sub 12 au cont pe social media.