STUDIU. De ce câinii se joacă mai mult în preajma stăpânilor lor
Un nou studiu arată de ce câinii se joacă mai mult atunci când se află în preajma stăpânilor lor. Oare o fac pentru buna lor dispoziție sau pentru a noastră? ȘTIRI PENTRU COPII vă răspunde la această întrebare în cele ce urmează.
Cei mai buni parteneri de joacă ai câinilor sunt, fără doar și poate, atât stăpânii cât și alți câini. Mereu ne bucurăm atunci când vedem cât de mult se distrează unii cu alții. Această joacă a lor ne face, poate fără să ne dăm seama, să ne simțim mai bine. Ne aduce un zâmbet pe față, oricât de grea ar fi fost ziua noastră. V-ați gândit vreodată că poate acesta este și scopul lor? Să ne facă pe noi să ne simțim bine?
Potrivit unui nou studiu publicat în revista științifică Animal Cognition, câinii se joacă mai mult unii cu alții atunci când stăpânul lor se uită la ei. Cercetătorii cred că asta ar putea însemna că ei se joacă pentru a-și distra stăpânul, nu pentru a se distra pe ei.
„Noi nu știam de nicio cercetare care să arate cu adevărat efectul prezenței umane asupra comportamentului tipic unei specii, în acest caz jocul dintre doi câini”, a declarat pentru AFP Lindsay Mehrakam, specialistă în comportamentul animalelor și autoarea principală a studiului.
Cum a decurs studiul
Pentru a ajunge la această concluzie, Mehrkam a urmărit comportamentul a 10 perechi de câini. Aceștia au trăit timp de minimum șase luni împreună și s-au jucat unii cu alții cel puțin o dată în fiecare zi. Cercetătorii au avut în vedere mai multe situații. Au urmărit câinii în timp ce se jucau fără ca stăpânul să fie de față, i-au urmărit când acesta era prin preajmă, dar îi ignora, și i-au urmărit și când proprietarul se juca cu ei și le acorda atenție.
„Este într-adevăr destul de izbitor faptul că deși au șansa să se joace între ei ori de câte ori vor, câinii sunt mai înclinați să înceapă să se joace atunci când cineva le acordă atenție”, a declarat Clive Wyne, un co-autor al studiului de la Universitatea de Stat din Arizona.
Cercetătorii cred că acest fapt se datorează mai multor factori. O presupunere este că atenția proprietarului reprezintă o răsplată dorită de câini. De asemenea, unii câini atunci când stăpânul vine și se joacă cu ei se simt recompensați. Totodată, putem spune că atunci când stăpânul se află prin preajmă câinii se simt mai în siguranță. Motiv pentru care se pot juca liniștiți fiindcă e acolo cineva pentru ei, în caz de ceva. De asemenea, un om poate să-i transmită câinelui o stare de bine, provocând un aflux de oxitocină, așa zisul hormon al iubirii. Acesta îi oferă câinelui o stare emoțională pozitivă, dându-i poftă de joacă.
Dicționar
Aflux: afluență, îngrămădire a unui lichid (mai ales a sângelui) într-un punct al corpului.