O meserie unde banii sunt aproape de tine. Ce face un bancher
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii căutau îndeletniciri pentru a-și ocupa timpul și a obține un bănuț cinstit. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie pentru a vă ajuta în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre cât câștigă și ce face un bancher.
Să lucrezi la bancă sună fascinant deoarece vezi și tranzacționezi bani în fiecare zi, iar prietenii te consideră un om bogat. Pentru un job la bancă trebuie să studiezi o facultate cu profil de finanțe bănci și să începi cu practica în astfel de instituții încă din facultate. Un director de bancă este ”capul” sucursalei și responsabilul de tot ce se întâmplă.
Puteți fi promovați ca directori de bancă chiar dacă sunteți tineri. Începeți cu un post de funcționar și vedeți cum vă descurcați, iar mai târziu puteți să demonstrați că puteți mai mult. După ani de experiență puteți candida direct pe un post de director la banca visurilor voastre.
O zi din viața unui profesionist în domeniul bancar nu este așa de rutinieră cum ar putea părea. Domeniul financiar este foarte dinamic, iar interacțiunea cu diverși clienți face ca abilitățile sociale talentul de a gestiona momentele mai tensionate să fie un atu pentru cei ce se gândesc să profeseze în domeniu.
Ce face un director de bancă?
Principala atribuție este de a supraveghea un anumit departament (sau mai multe) din cadrul mai multor filiale ale aceleiași instituții bancare. Pentru un tânăr la început de drum este greu, dar nu imposibil. Este important de știut că domeniul bancar este unul care pune destul de mult accent pe partea de protocol și rigoare. Asta înseamnă că este un domeniu plin de reguli şi proceduri exacte. Aceste proceduri protejează angajatul de riscuri deoarece bancherul trebuie să știe că în situația X face lucrul Z. Să nu credeți că bancherii nu sunt creativi sau amabili. Au nevoie de abilități sociale pentru a intra în contact cu oamenii şi pentru a face planuri de acțiune.
O zi la bancă
Alexandru este director de doi ani la o bancă din Timișoara și este îndrăgostit de meserie. “Am avansat repede și mă simt mândru de ce am acum. După părerea mea, un director de bancă ar trebui să fie în primul rând un lider, și abia apoi un bun manager. Eu propun anumite planuri, urmăresc realizarea acestora, analizez în ce măsură aceste planuri au fost duse la bun sfârșit, în ce condiții și propun măsuri” a povestit Alexandru-Cristian pentru ŞTIRI PENTRU COPII. Tot el a fost cel care ne-a explicat cum decurge o zi din viața lui profesională.
O zi de lucru începe cu deschiderea tezaurului. Directorul, împreună cu contabilul-șef și cu casierul central au cheile și sigiliile. Cu o zi înainte se stabilește structura monetarului pe ziua respectivă. Ce înseamnă asta? Se fac estimări cu privire la nivelul încasărilor și cel al plăților din ziua respectivă.
Clienții care vor să facă retrageri mari se programează mereu din timp. La intrări este mai greu cu estimatul deoarece cei care depun nu se programează. Pentru sumele mici, care variază, se face doar o estimare generală, pe baza experiențelor anterioare, în funcție de perioada din lună (dacă sunt zile de salarii), de anotimp (sezon de concedii, sărbători). Practic, un bancher trebuie să își cunoască banca și clienții.
Există niște secrete pentru a câștiga un client important? Cei care lucrează la conducerea băncii sunt de părere că un zâmbet, o privire, amabilitatea, talentul de a convinge ajută la câștigarea clienților importanți. Clienții trebuie îndrumați pas cu pas deoarece ei nu știu mereu exact ce vor să facă cu banii.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți săptămânal rubrica noastră despre meserii cool pentru a învăța ceva nou.
Dicționar:
Sucursală: unitate a băncii care efectuează operațiuni specifice în limita mandatului dat de banca a cărei sucursală este.
Protocol: formalitate
Tezaur: loc special amenajat în cadrul unei bănci unde se păstrează bani, metale prețioase, valori și titluri;