Proiectul de pregătire a câinilor a fost demarat încă de anul trecut, iar ministrul Afacerilor Interne spune că în curând vom vedea și rezultate. „În anul 2020, la nivelul acestei instituții, a fost demarat un proiect care are ca scop instruirea unor câini pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2, în special pentru structurile Poliției de Frontieră și Poliției Transporturi. Este un proces în desfășurare și am convingerea că, în curând, vă vom prezenta rezultate concrete ale muncii colegilor noștri din acest centru”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Lucian Bode.
Încredere deplină
După vizita pe care a făcut-o alături de Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, Lucian Bode are numai cuvinte de laudă la adresa Centrului Chinologic. Acesta apreciază atât rezultatele pe care echipele canine le-au obținut de-a lungul anilor, cât și pasiunea și profesionalismul instructorilor. Totodată, spune că are încredere în profesioniștii de acolo, dar și în câinii de serviciu. Aceștia se antrenează timp de opt ore pe zi, iar rezultatele sunt unele foarte bune.
„De-a lungul timpului, în cei 70 de ani de existență ai instituției, s-au obținut rezultate deosebite. În lupta antidrog, în intervenția antiteroristă, investigarea criminalistică, limitarea migrației ilegale, salvarea de victime, desfășurarea acțiunilor de ordine publică. Și, în curând, în lupta împotriva răspândirii virusului SARS-Cov-2.
Am văzut, la Centrul Chinologic al Poliției Române de la Sibiu, multă pasiune, profesionalism și dăruire din partea instructorilor din cadrul centrului și pot spune că rezultatul muncii depuse aici este extraordinar, el având la bază o relație specială, între câine și om.
I-am asigurat pe cei care își desfășoară activitatea în cadrul unității de la Sibiu că au întreaga mea susținere pentru eficientizarea și modernizarea acestui centru.
Îi felicit pentru profesionalismul de care dau dovadă și le urez totodată mult succes în misiunile viitoare. Am încredere în profesioniștii de aici, am încredere în cei pe care îi formează – în curajoșii și mereu la datorie câini de serviciu”, mai scrie ministrul Lucian Bode.
Cum vor depista câinii virusul?
Întrebarea pe care probabil cu toții ne-o punem este: cum va depista un câine persoanele infectate cu COVID-19? Ei bine, instructorul Silviu Stan a oferit o explicație în cadrul unui reportaj pentru Observator. „În momentul de față suntem la partea de introducere a mirosului. Procentul e relativ bun. Adică putem să zicem că de fiecare dată când are o probă pozitivă, o indică”, spune Silviu Stan.
Antrenamentul câinilor constă în depistarea unor probe de la pacienți testați pozitiv. Asta înseamnă că se iau probe de transpirație de la un pacient și se pun într-un recipient cu capac. Recipientul este dezinfectat la raze UV, iar apoi probele sunt puse pe un coridor de căutare. Partea dificilă pentru câini este că alături de proba de COVID-19 se află și alte probe care le pot atrage atenția, cum ar fi mirosul de deodorant, tifonul steril sau mănușile de cauciuc.
Instructorul Silviu Stan a făcut și o demonstrație cu unul din câinii care se pregătesc pentru asta. Blue este un ciobănesc belgian de un an și două luni și a început antrenamentele în urmă cu aproximativ două săptămâni. Chiar dacă este un timp scurt, Blue se descurcă de minune. „A identificat prezența unui tifon care are miros pozitiv. I-am dat semnal că urmează să vină recompensa, hrana, după care câinele își reia antrenamentul”, explică instructorul Silviu Stan.
Datorită faptului că rezultatele sunt unele foarte bune, directorul Centrului Chinologic Sibiu spune că s-ar putea ca din primăvara acestui an câinii să-și înceapă activitatea. „Până în acest moment putem spune fără exagerare că rezultatele sunt îmbucurătoare. Și sperăm ca în primăvara acestui an să mergem în faza următoare. În faza de activitate în Aeroportul Sibiu”, a declarat Leonard Bâlă, directorul Centrului Chinologic Sibiu.