Într-o pădure din nordul Madagascarului a fost descoperită de către oamenii de știință cea mai mică reptilă de pe Pământ. Cum arată ea și ce dimensiuni are vă spunem noi în cele ce urmează.
Cei care au descoperit-o sunt herpetologul Frank Glaw și câțiva cercetători germani. Mica viețuitoare se numește Brookesia nana și este de fapt un cameleon. Reptilei i se mai spune și nano-cameleon și este considerată a fi cea mai mică reptilă din lume.
Două dintre aceste reptile au fost descoperite în munții din Madagascar. Un mascul și o femelă. Vă întrebați cam cât de mică este această vietate? Ei bine, gândiți-vă că pentru ea vârful degetului este foarte confortabil. Așadar, constatăm că nu este mică, ci foarte mică. Cam cât o sămânță.
Pentru a înțelege mai bine care este dimensiunea reptilei luați o foaie de hârtie, un creion și un liniar. Acum, puneți liniarul pe foaie și trasați o linie de 22 mm. Atât măsoară un mascul de la cap la coadă. Fără coadă, corpul cameleonului măsoară doar 13,5 mm. Spre deosebire de alte animale, femelele Brookesia nana sunt mai mari decât masculii. Ele măsoară aproximativ 29 mm.
În ceea ce privește aspectul acestor reptile, ele au un corp de culoare maro cu pete. Spre deosebire de majoritatea altor cameleoni, Brookesia nana nu își schimbă culorile și nu trăiește în copaci. Aceste reptile preferă solul pădurilor, iar iarba le este loc de ascunzătoare împotriva prădătorilor.
Specia este pusă în pericol
În revista Scientific Reports se arată că cea mai mică specie de reptilă din lume cunoscută este în pericol. Degradarea pădurii în care aceste vietăți trăiesc este motivul principal. Oliver Hawlitschek, om de știință la Centrul de Istorie Naturală din Hamburg, spune că într-adevăr habitatul micilor cameleoni a fost amenințat, însă specia poate totuși supraviețui. „Habitatul nano-cameleonului a fost din păcate supus defrișărilor, dar zona a fost plasată sub protecție recent, astfel încât specia va supraviețui”, a spus Oliver Hawlitschek, conform BBC.
Dicționar
Herpetologie: ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul reptilelor;
Defrișare: înlăturare a pădurilor, prin tăiere sau ardere, spre a elibera terenul pentru agricultură, construcții etc.