Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai sunt și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Benin, țara de origine pentru Voodoo.
Benin, sau după numele oficial, Republica Benin, este o țară din vestul Africii și are o populație de aproximativ 9 milioane de oameni (conform unui recensământ din anul 2009). În trecut țara s-a mai numit și Dahomey (până în anul 1975). Forma îngustă a țării se întinde pe o lungime de 675 de kilometri, făcând legătura între râul Niger și Golful Guineei în Oceanul Atlantic.
La nord, Benin se învecinează cu Niger, la nord-vest cu Burkina Faso, la est cu Nigeria și la vest cu Togo. Capitala este Porto-Novo dar Cotonou este cel mai mare oraș din Benin, fiind principalul port.
În Benin pot fi identificate două zone climatice distincte: una sudică și una nordică. Cea sudică are o climă ecuatorială cu patru anotimpuri. Două dintre acestea sunt umede iar celelalte două sunt uscate. Principala perioadă ploioasă are loc între mijlocul lunii martie și mijlocul lunii iulie. După aceea urmează o perioadă uscată scurtă până la mijlocul lunii septembrie. Vremea se schimbă apoi și devine iar ploioasă până la mijlocul lunii noiembrie. Ultimul anotimp este uscat și durează până la începutul lunii martie. Temperaturile sunt constante de-a lungul anului, acestea variind între 22° și 34° C. De asemenea, umiditatea poate fi de cele mai multe ori inconfortabilă.
În zona nordică pot fi identificate doar două anotimpuri, unul uscat și unul ploios. Anotimpul ploios începe în luna mai și durează până în septembrie, majoritatea precipitațiilor fiind în luna august. Harmattan, un vânt fierbinte și uscat, bate pe întreaga perioadă a anotimpului uscat. Acest anotimp începe în decembrie și durează până în luna martie. În martie, cea mai fierbinte lună din an, temperaturile pot ajunge în timpul zilei și până la 43° C.
La început aproape toată partea sudică a Beninului a fost acoperită de păduri tropicale. Din păcate, majoritatea acestora au fost tăiate cu excepția celor din zonele râurilor. În locul lor au fost plantați palmieri și se cultivă în prezent mâncare.
În centrul țării putem găsi o vegetație mixtă de păduri și savane, aceasta făcând tranziția către zona nordică a țării. În nordul Beninului se află Parcul Național “W” care se întinde pe o suprafață de aproximativ 5.000 de kilometri pătrați. Acest parc conține o diversitate impresionantă de animale, printre care elefanți, leoparzi, lei, antilope, maimuțe, porci sălbatici, crocodili și bivoli. Printre speciile de șerpi se numără pitonii.
Ca și țară, Benin a fost creată în secolul al XIX-lea de către cuceritorii francezi. Înainte de perioada colonială, teritoriul actual al Beninului era acoperit de o mulțime de state independente, fiecare având propria limbă și propria cultură. Zona sudică era ocupată de către vorbitorii de Ewe, care își au originea în orașul Tado (Togo din ziua de astăzi). În timpul secolelor XVI – XVII cel mai puternic stat din zonă era Regatul Allada care a fost înlocuit în secolele XVIII – XIX de către Dahomey. În nord, cel mai mare grup era Bariba iar cel mai important stat era Regatul Nikki care forma o confederație alături de alte state Bariba din Nigeria de astăzi. Somba, grupul de oameni din nord-vest, nu aveau un regat.
Trecutul zonei este unul foarte trist. Portughezii au explorat pentru prima dată coasta Beninului în anul 1472. Totuși, comerțul a început abia în anul 1553. În timpul secolului al XVII-lea s-au alăturat olandezii, englezii, francezii și alte țări europene exportului. Vă întrebați ce exportau aceste țări din Benin? Principalul export din Benin, până la mijlocul secolului al XIX-lea, au fost sclavii. La început numărul a fost mic dar a crescut rapid odată ce mai multe țări au început să facă export. La mijlocul secolului al XVII-lea, Benin era cunoscut drept “coasta de sclavi” a Europei și a rămas foarte popular până în anii 1840.
Comerțul de sclavi a avut un impact sever asupra Beninului, cauzând depopularea unor zone cât și militarizarea societății. Faptul că majoritatea sclavilor proveneau din această zonă reflectă supraviețuirea unor obiceiuri locale în zone foarte îndepărtate. Un exemplu este religia Voodoo din Haiti care incorporează multe culturi spirituale provenite de la vorbitorii de Ewe.
“Voodoo” este o religie învăluită în mister. Filmele de la Hollywood ne-au făcut să o vedem ca pe una înfricoșătoare, plină de ritualuri. Sigur cunoașteți acele păpuși despre care se zice că ar putea să ne facă rău. Totuși ce este Voodoo de fapt?
Practicile Voodoo au apărut acum 7000 de ani pe teritoriul african. În timp, din cauza comerțului cu sclavi, acestea s-au extins și în insulele Caraibe, mai exact în Haiti.
Voodoo este o religie care are la bază un cod al moralității pe care fiecare membru al comunității trebuie să-l respecte. Acesta se bazează pe dragoste și pe sprijin reciproc. O altă calitate promovată de cod este altruismul față de cei în impas. Comunitatea este foarte unită și puternică.
Un aspect important al religiei este magia. Acea păpușa Voodoo chiar există! Nașterea unor copii gemeni reprezenta pentru practicanții acestei religii un fenomen sacru. Se credea despre sufletele celor doi că formează un întreg. În cazul în care unul dintre cei doi murea, celălalt era nevoit să poarte mereu o păpușă despre care se credea că este însuflețită de spiritul celui decedat. De asemenea, în ritualuri, practicanții se foloseau de aceste păpuși pentru a comunica cu cei decedați.
Voodoo a stârnit controverse de-a lungul timpului, în mare parte din cauza sacrificării animalelor. Aceste opinii sunt însă greșite și se datorează reprezentărilor în filme. Magia Voodoo se concentrează de fapt pe însănătoșire și pe purificare.
Limba oficială a țării și limba care se învață în școli este franceza. Totuși, fiecare grup etnic are limba sa. Principalele limbi vorbite de oameni sunt Fon și Gen, limbi care fac parte din familia Niger-Congo a limbilor africane.
Principala religie a țării este creștinismul, misiunile creștine fiind active în zonă deja din secolul al XVI-lea. Aproape jumătate din populația țării este creștină. Dintre aceștia, jumătate sunt romano-catolici și jumătate baptiști sau aparțin altor ramuri alte creștinismului. Islamul este religia principală în zona de nord și de sud-est a țării. Aproape un sfert din populația țării este musulmană. Ultimul sfert din populația țării e adepta religiilor tradiționale, printre care se află și Voodoo. Benin este țara de origine pentru Voodoo. Acesta a fost adus în Caraibe și în America prin comerțul cu sclavi. Mulți dintre cei care se consideră creștini sau musulmani au inclus câteva elemente tradiționale din Voodoo în practica religiei lor.
Asemenea celorlaltor țări din vestul Africii, rata de creșterea a populației Beninului este printre cele mai mari din lume. Rata de natalitate este aproape de două ori mai mare decât media generală pe tot globul. 42% din populația țării are mai puțin de 15 ani. Femeile trăiesc în medie până la 64 de ani.
Majoritatea populației este concentrată în partea sudică a țării. Aproape jumătate din populația Beninului este urbană și trăiește în Cotonou.
De când a devenit independent, în anul 1960, Benin a fost dependentă economic de suport extern. Acesta a venit în principal din Franța și de la organizații internaționale. Aproape 70% din populație este dependentă de agricultură. Principalele produse provenite din agricultură sunt bumbacul, uleiul de palmier, cacao și cafeaua. Acestea sunt exportate către țări precum India, Malaezia și Bangladesh.
Sistemul public de educație urmează modelul francez încă din perioada colonială. Un ciclu primar de șase ani pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 – 11 ani este urmat de un ciclu secundar de șase ani. Cei ce doresc să aprofundeze educația o pot face la una dintre universitățile din Benin. Printre acestea se numără Universitatea Abomey-Calavi, Universitatea Națională din Benin și Universitatea din Parakou.
Țara de origine pentru Voodoo are un sistem național de sănătate care menține spitale în Cotonou, Porto-Novo, Parakou, Abomey, Ouidah și Natitingou. De asemenea, pe lângă acestea mai există și centre de maternitate, dispensare medicale și centre de sănătate specializate în orașele mai mici. Ajutorul financiar provenit de la organizațiile internaționale ajută țara să compenseze pentru numărul mic de cadre medicale.
Sursă foto: wikipedia.org, pixabay.com, citiesandplaces.com