Siguranță pe internet. Cum ne protejăm datele în mod corespunzător
Internetul a ajuns în ultimii ani să facă parte constant din viețile noastre. Acest lucru s-a putut observa în mod special în această perioadă de pandemie. Pe internet se pot naște prietenii sau relații de dragoste și se pot începe afaceri. Posibilitățile sunt nelimitate. Din această cauză acum este mai important ca niciodată să învățăm cum să fim în siguranță pe internet.
Platforme de social media precum Facebook, Instagram, TikTok sau Twitter au devenit o parte foarte importantă din viața noastră. Am putea spune că fiecare cont în parte reprezintă o biografie a posesorului. Ce ne place să mâncăm, unde suntem, ce locuri frecventăm, cine sunt prietenii noștri și cine face parte din familia noastră, toate acestea sunt informații care pot fi găsite pe conturile noastre. Totuși, cum putem să ne asigurăm că toate aceste informații sunt în siguranță și că nu vor pica pe mâini greșite?
Cum ne asigurăm că accesăm platforme social media în siguranță
O primă măsură de siguranță este folosirea funcționalităților de anonimizare din browser. Majoritatea browserelor precum Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera au opțiunea de anonimizare a activităților online. Această funcție se numește de obicei incognito.
Activarea acestei funcții permite navigarea online fără salvarea istoricului de căutare sau a numelor de utilizatori și a parolelor. De asemenea, previne instalarea fișierelor cookie, fișiere care ne înregistrează activitățile desfășurate chiar dacă browserul este închis.
O altă modalitate de a ne asigura că datele noastre sunt în siguranță este folosirea unor aplicații de anonimizare online, cunoscute și după denumirea de Virtual Private Network (VPN). Aceste aplicații permit accesarea Internetului prin servere special făcute cu acest scop și care se pot afla în alte regiuni geografice.
Aplicațiile de acest tip pot fi gratuite sau cu licență plătită. Versiunile plătite oferă mai multe funcționalități și garantează siguranța utilizatorului pe internet. Ba chiar, unele browsere de internet precum Opera au un VPN integrat direct în ele.
Câteva sfaturi înainte de a accesa serviciile social media
Majoritatea rețelelor social media îți cer o adresă de e-mail pentru a te lăsa să îți creezi un cont. În cazul în care adresa ta de e-mail este configurată prin servicii precum Google sau Yahoo!, asigură-te că îți introduci și numărul de telefon sau o altă adresă de e-mail pentru a îți putea recupera contul oricând. Făcând asta, elimini o mare parte din riscul de a-ți fi accesate conturile fără voia ta.
O parolă dificilă este o altă metodă pentru a-ți proteja datele. Asigură-te că aceasta conține litere mari, litere mici, cifre și chiar caractere speciale (de exemplu: K#h0lY!p).
Alte măsuri de siguranță
Gestionează-ți corespunzător setările de confidențialitate pentru protejarea datelor. Fiecare platformă de social media îți oferă posibilitatea de a decide să nu oferi nicio dată personală. De asemenea, este foarte important să nu folosești aceleași parole pentru mai multe conturi. Dacă este posibil schimbă-ți parolele la un interval regulat de timp.
Evitați furnizarea de date cu caracter personal atunci când nu este necesar. Nu acceptați toate cererile de prietenie. Există șansa ca multe dintre ele să fie din partea unor conturi false. Evitarea accesării link-urilor suspecte distribuite pe platforme de Social Media este un o altă măsură foarte importantă. Riscați să vă infectați dispozitivul cu viruși și să le oferiți hackerilor toate informațiile voastre.