S-a inventat prima aplicație pentru copiii bolnavi de cancer
Cancerul este o boală grea care afectează tot mai mulți copii din lume, iar familiile au parte de suferință, lacrimi și multe informații medicale pe care nu le înțeleg. Acum acești copii și părinți vor fi mai fericiți și mai liniștiți deoarece s-a inventat prima aplicație care este alături de copii și părinți pe parcursul tratamentului. Cum funcționează? Aflați în continuare.
‘Vivir con un cáncer infantil’ (”Să trăiești cu cancer în copilărie”): prima aplicație care ajută familiile de-a lungul întregii boli. Aplicația, creată în Asturias (Spania), își propune să ajute părinții și copiii să înțeleagă și să asimileze noile informații pe care le primesc. Potrivit creatorilor săi, bolnavii se simt mai siguri pe ei și au senzația că pot controla mai bine ce li se întâmplă dacă sunt bine informați.
Ideea acestei aplicații a apărut din dorința de a ajuta familiile să înțeleagă procesul și evoluția bolii, dar și să îi bine dispună pe copii. ”Vivir con un cáncer infantil” este proiectul unei mame care și-a pierdut o fiică de doar șase ani în ”războiul cu această boală”. Numele ei este Paula Rodríguez și este membră activă a unei asociații pentru copii și părinți bolnavi din Spania. Femeia a cerut ajutorul unor medici psihologi și specialiști în informatică pentru a contura acest ”ghid virtual”.
”Personal, sunt foarte recunoscătoare pentru încurajarea și sprijinul continuu al tuturor celor care au participat la un moment dat în proiect și sunt foarte mulțumită și încântată să văd că se împlinește visul nostru de a avea aplicația la un click distanță”, a povestit Marta Laíz, asistentă medicală la un spital din Asturias pentru publicația elpais.
Cum arată aplicația?
Aplicația are un meniu cu mai multe secțiuni, care sunt în continuă evoluție, în funcție de nevoile transmise de utilizatori. O secțiune este ”Agenda”, în care sunt notate întâlnirile medicale sau analizele care trebuie efectuate. Alta este ”Status”, care răspunde la întrebarea: ”Cum te simți astăzi?” Secțiunea de status se referă la dispoziție, mâncare, socializare, joc, nivel de durere sau exercițiu.
O altă secțiune este secțiunea ”Registrul”, care include internări în spital sau externări. Tot aici sunt dispozitive de citire temperatură sau hemograma, printre altele. În aplicație se poate nota greutatea pacientului, numărul de pahare de apă băute și înălțimea.
Aplicația are și o secțiune unde se explică tot felul de informații pe înțelesul tuturor. Se pot vedea imagini sau videoclipuri de unde puteți învăța lucruri noi.
Aplicaţia știe dacă bolnavul se face bine. Utilizatorii completează sondaje zilnic despre pacient, iar apoi se generează un grafic. Prin grafic se observă dacă evoluția copilului este pozitivă sau negativă.
Nu uitaţi că la final se poate da și feedback creatorului pentru a semnala diferite probleme.
Pentru a lansa acest proiect a fost nevoie de 18.000 de euro, bani donați de CaixaBank. Aplicația este destinată deocamdată doar celor care locuiesc în Spania, dar pe viitor dezvoltatorii vor să se extindă. Se poate descărca de aici în limba spaniolă.