Jocurile video violente. Sunt un pericol pentru copii? Copiii pot fi foarte convingători când își doresc să obțină ceva. La fel se întâmplă când aceștia doresc să joace jocuri video violente, precum „Fortnite”, iar părinți nu îi lasă. Aduc foarte multe argumente, care într-un final conving părintele. Dar sunt bune jocurile violente? Ce spun specialiști? Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Zeci de ani de cercetare nu au stabilit o legătură fermă între violența comisă în jocuri și violența comisă în viața reală. Cu toate acestea, persistă întrebări cu privire la efectele subtile pe care jocurile violente le au asupra minților în curs de dezvoltare. Întrebările au devenit mai presante pe măsură ce pandemia continuă. Consumatorii americani au cheltuit aproape 19 miliarde de dolari pe jocuri video în al patrulea trimestru al anului 2020, o creștere de 26% față de perioada din anul precedent. Potrivit grupului NPD. „Fortnite” și „Minecraft” au fost printre cele mai bine vândute jocuri din trimestru.
Pe de o parte, jocurile video au fost salvatoare într-o perioadă cu puțină interacțiune socială. Cu toate acestea, încă ne facem griji cu privire la modul în care tot acest timp petrecut împușcând, înțepând și lovind prietenii, străinii și roboții deopotrivă va afecta copiii.
Un studiu publicat recent a ridicat noi întrebări despre agresivitate și jocuri video violente. Spre deosebire de studiile anterioare, acesta a urmărit jucătorii adolescenți timp de un deceniu. Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că jucătorii cu niveluri moderate de jocuri violente în mod constant au fost mai legați de niveluri mai mari de agresivitate decât cei care au început să joace mult, dar s-au restrâns, sau care au jucat la niveluri scăzute, cu creșteri ușoare în timp.
Autorii au concluzionat că „jocul violent susținut în timp poate fi predictiv rezultatelor pe termen lung, spre deosebire de jocul violent care fluctuează dramatic în timp”. Cu toate acestea, ei recunosc limitările studiului, inclusiv faptul că agresiunea jucătorilor a fost auto-raportată.
„Cercetarea jocurilor video este foarte contestată și dezbătută. Iar cea mai mare parte a cercetării este pe termen scurt, așa că este greu pentru părinți să știe ce să facă”, a spus Sarah Coyne, autorul principal al studiului. Ea sugerează că părinții iau în considerare mai mulți factori atunci când stabilesc ce fel de jocuri sunt bune sau nu.
„M-aș uita la personalitatea lor, la modul lor de viață, la cine sunt prietenii lor”, a spus ea.
Studiul nu a făcut distincția între violența desenată și violența grafică. Cele mai multe jocuri violente care existau la începutul studiului aveau o natură mai grafică, cum ar fi „Call of Duty”, „Grand Theft Auto” și „Gears of War”. În ultimii ani, jocuri precum „Fortnite” au prezentat o versiune mai purificată a violenței. „Fortnite” a obținut un rating „T” de la Entertainment Software Rating Board, ceea ce înseamnă că este considerat adecvat pentru adolescenți, mai degrabă decât „M”, pentru jucătorii maturi. Acest lucru le-a oferit unora părinților mai mult confort în a permite chiar și pre-adolescenților să o joace.
Numeroase studii au descoperit că violența în desene animate nu este diferită pentru copii decât violența cu aspect realist. Iar unele studii care compară în mod specific violența desenelor animate și violența grafică în jocurile video au descoperit că impactul asupra agresiunii este similar.
Așadar, violența de orice fel în jocurile video este rea pentru copii sau, în cel mai bun caz, neutră. Se pare că nici violența desenată sau realistă din jocuri nu se traduce prin violență din lumea reală.
Dar asta nu înseamnă că nu există niciun risc. Dimitri Christakis, directorul Centrului pentru Sănătate, Comportament și Dezvoltare a Copilului de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle, a declarat că părinții nu ar trebui să fie îngrijorați de faptul că și copiii lor comit fapte criminale ca urmare a jocului de jocuri video violente, ci mai degrabă de impactul mai subtil al acestora. El a subliniat studiile care au arătat că oamenii sunt mai puțin empatici și mai utili pentru alții după ce au jucat jocuri violente sau au vizionat filme violente. „Există efecte mici până la moderate asupra gândurilor și acțiunilor agresive, dar jocurile video violente nu sunt singurul lucru determinant”, a spus el.
Douglas Gentile, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Iowa și coautor al unei cărți, „Efectele jocurilor video violente asupra copiilor și adolescenților: teorie, cercetare și politici publice”, a spus că este îngrijorat de comportamentul agresiv care este recompensat în jocurile video.
Într-unul dintre studiile sale, copiii care au jucat atât jocuri video animate, cât și violente, au fost mai predispuși să dorească să explodeze un adversar cu un zgomot puternic. „Modul în care crezi schimbă șansele modului în care vei acționa”, a spus el.
„Creierul uman este capabil să învețe o mulțime de lucruri simultan”, a spus dr. Gentile. „Dacă jocul are elemente agresive, le vei învăța și dacă practici cooperarea, vei învăța și asta.”
De asemenea, frustrarea poate fi confundată cu agresivitate, a declarat Rachel Kowert, psiholog și director de cercetare pentru Take This, o organizație nonprofit pentru sănătate mintală pentru jucători și dezvoltatori de jocuri. „S-ar putea să-ți vezi copilul trântindu-și mouse-ul când pierde în„ Fortnite”. Iar asta pare a fi agresivitate, dar este mai probabil frustrarea din cauza naturii competitive a jocului”, a spus ea.
Dr. Coyne a fost surprinsă de o descoperire majoră din studiul ei, care poate oferi confort părinților îngrijorați. „Am prezis că jocurile violente vor avea un efect negativ pe termen lung asupra empatiei și comportamentului pro-social și nu am găsit acest lucru”, a spus ea.
Anterior: care precedă o anumită dată; precedent;
A persista: a rămâne neclintit în hotărârile, în atitudinile, în sentimentele etc. sale; a stărui în continuare;
Sursa The Wall Street Journal
Sursa foto Pixabay / StockSnap