Studenții se revoltă. Rămân fără călătorii gratuite
Studenții se revoltă. Rămân fără călătorii gratuite. „Vestea, potrivit căreia Guvernul României, în frunte cu prim-ministrul Florin Cîțu, reîncearcă limitarea gratuității la biletele de tren ale studenților ne poate aduce doar indignare”, este mesajul Uniunii Naționale a Studenților Români. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII mai multe detalii.
Compania de stat CFR Călători a oferit studenţilor peste 780.000 de bilete gratuite în lunile februarie şi martie. Acest lucru s-a întâmplat după intrarea în vigoare a măsurii privind gratuitatea la transportul feroviar.
Atât pentru pentru studenți, în general, cât și pentru cei din medii sociale și economice defavorizate, gratuitatea biletelor la călătoriile feroviare a reprezentat o oportunitate care le-a facilitat accesul la accederea către o treaptă superioară de învățământ, se arată în comunicatul transmis de UNSR.
Studenții sunt indignați
Vestea, potrivit căreia Guvernul României reîncearcă limitarea acestei facilități ne poate aduce doar indignare în contextul lacunelor din actuala legislație în sectorul educațional.
Călătoriile studențiilor au adus un impact minor asupra bugetului de stat. Cifrele au fost distribuite de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Suma „cheltuită” de stundenți este de 214.500.588 lei. Asta însemnând 0,0189% din PIB, prognozat pentru anul 2021, conform spuselor premierului Florin Cîțu din 2017.
„Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă. Dacă comparăm cu alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, scria la acea vreme senatorul.
UNSR luptă pentru studenți
UNSR exprimă public îngrijorarea tuturor studenților cu privire la această limitare. De asemenea, organizația constată faptul că nu pot fi siguri nicio secundă de valabilitatea facilităților primite din partea Guvernului României.
“Nu se pot face economii de pe urma studenților. Iar adevăratele strategii pentru reformarea adresată de ministrul Florin Cîțu și limitarea cheltuielilor inutile pot fi întocmite doar împreună cu reprezentanții populației. Acest lucru se face într-un dialog permanent, consistent și de lungă durată. Studenții din cadrul UNSR își doresc să poarte un astfel de dialog pe tema măsurilor care afectează în mod direct studenții români. De asemenea, își doresc ca reformele pe care Primul Ministru sau membrii Guvernului României intenționează să le implementeze să reprezinte un rezultat al unor consultări prealabile al consultării cu reprezentanții societății civile”, transmit reprezentanții studenților.