S-a descoperit o nouă specie de liliac. Are o culoare fantastica!
Oamenii de știință au descoperit din întâmplare o nouă specie de liliac în Africa. Drăguțul înaripat este portocaliu iar aripile sale sunt negre. Aflați în continuare mai multe detalii despre adorabilul liliac și despre modalitatea în care a fost descoperit.
Jon Flanders, directorul intervențiilor asupra speciilor în pericol de la Bat Conservation International, conducea o expediție cu alți opt cercetători în munții Nimba din Guinea. Dintr-o dată, aceștia au descoperit din pură întâmplare o nouă specie de liliac.
Un număr foarte mare de lilieci locuiesc în minele abandonate din interiorul muntelui. Fiind greu de accesat și instabile, cercetătorii au amplasat plase de prindere la intrare pentru a putea studia îndeaproape speciile de lilieci din zonă. Întâmplarea a făcut ca printre toți liliecii de culoare neagră să se afle și unul care ieșea în evidență prin culoarea sa ciudată.
“Culoarea sa era fenomenală” a declarat Flanders pentru the Washington Post. “Aripile sale erau negre și avea degetele portocalii. Nu există mulți lilieci portocalii pe glob. Nu sunt obișnuit să lucrez cu specimene așa deschise la culoare. Este cu siguranță unul complet neobișnuit.”
Există peste 1.400 de specii de lilieci
Pe planetă există aproximativ 1.400 de specii de lilieci. Dintre acestea, doar câteva sunt portocalii și se găsesc de obicei în China și în America de Sud, departe de muntele Nimba unde a fost găsit acest liliac. În ultimii ani au fost descoperite peste 20 de specii noi de lilieci. Totuși, majoritatea acestor noi specii sunt considerate diferite față de cele cunoscute doar din cauza unor caracteristici minuscule.
“Aceste situații în care cercetătorii au mers pe teren și au capturat un animal pe care nu au putut să îl identifice sunt extrem de rare” a declarat pentru New York Times Nancy Simmons, curatorul de mamifere al American Museum of Natural History.
Inițial, Flanders și colegii săi erau în căutarea unui alt exemplar de liliac care se află pe cale de dispariție. Atunci când au capturat noul liliac au crezut că au de-a face cu o variație ciudată a unei specii deja existente. După ample căutări în diferite cataloage, aceștia au fost surprinși să descopere că niciun liliac prezent în cărți nu se potrivea cu cel descoperit.
“Am intrat în cameră de dimineață și am spus deodată <<cred că am descoperit o specie nouă>>” a declarat Flanders.
Cercetătorii s-au asigurat că este o specie nouă
Pentru a se asigura că această specie este cu adevărat nouă, cercetătorii s-au întors pentru a recaptura primul exemplar descoperit. De asemenea, aceștia au mai capturat și o femelă. Odată ce au capturat liliecii, Flanders a intrat în contact cu Simmons care era și președinta Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.
Simmons a consultat toate colecțiile de lilieci de la American Museum of Natural History din New York, Smithsonian National Museum of Natural History din Washington, D.C. și de la British Museum of Natural History din Londra. După căutări îndelungate și fără rezultate oamenii de știință au ajuns la concluzia că această nouă specie este cu cel puțin 5% diferită față de cea mai apropiată rudă.
Următoarea misiune a cercetătorilor este de a studia mai mult noul liliac. Aceștia trebuie să afle unde altundeva mai trăiește, cu ce se hrănește și de ce are nevoie într-un habitat.
“Acești lilieci locuiesc doar în zonele înalte ale Munților Nimba” a mai declarat Simmons. “Putea să dispară complet și lumea nici nu ar fi observat”.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.
Sursă foto: Bat Conservation International, Fiora Reid