O meserie pe care tinerii de astăzi o aleg tot mai des. Ce face un programator?
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii căutau îndeletniciri pentru a-și ocupa timpul și a obține un bănuț cinstit. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie pentru a vă ajuta în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un programator.
Ai crede că un programator îți programează televizorul sau orice aparat electronic, dar acesta face mai mult de atât. Noi îl identificăm drept omul care stă mereu cu ochii în calculator şi scrie ”coduri”, dar câștigă sume fabuloase. Datorită lui un sistem funcționează fără erori și instituțiile își pot face activitatea. Datorită unui expert în IT calculatorul tuturor este sigur. Vă explicăm imediat.
Termenul de ”programator” este folosit pentru a face referire la multe joburi cu nume ciudate (Software Developer, Analist de Baze de Date, Web Developer, Hardware Developer și multe alte profesii) care țin de domeniul IT. IT înseamnă tehnologia informației, are legătură cu internetul și tot ce ține de electronică avansată. Concret, programatorul îi dă unui calculator comennzile pe care le are de făcut.
Jobul programatorului este să preia designul creat de către inginer și software developer și să îl transforme într-un set de instrucțiuni pe care calculatorul să îl poată urma. Aceste instrucțiuni devin la final platforme de social media (Facebook, Instagram), programe de procesare a textelor (WordPress), browsere (Google) și multe alte lucruri (programe care convertesc cursul valutar, programe de desen grafic sau de editare foto). Practic tot ce oamenii folosesc zi de zi. Când urcați o fotografie pe Instagram și îi aplicați diferite filtre beneficiați, de fapt, de munca multor programatori. Unii au lucrat la crearea rețelei sociale, alții au ”inventat” filtrele respective și le-au făcut funcționale.
Artă sau inginerie
Există în continuare o dezbatere aprinsă în legătură cu cât la sută din programare este artă, cât este meserie și cât este disciplină “inginerească”.
Programatorul are rolul de a gândi, scrie, testa și implementa modificările apărute în urma testelor pe care le face. Respectivul cod (sursă, formulă) este scris într-un limbaj de programare pe care computerul îl poate ”înțelege”. Puteți să îl considerați ca o ”limbă străină pe care trebuie să o învățați pentru a vă înțelege cu un computer”.
Scopul programării este de a crea un program cu un anumit uz, după cum vă explicăm mai sus. Pentru asta se scrie un cod, o formulă. Procesul de scriere a codului necesită de multe ori cunoștințe din domeniul în care programul respectiv va fi folosit (de exemplu, desen grafic dacă programul va fi folosit în acest scop).
Programatorul poate fi de asemenea persoana care face un soft mai accesibil. Cum? Astfel încât să poată fi folosit și de către utilizatori non-tehnici, prin opțiuni de point-and-click (programatorul face în așa fel programul încât persoanele care îl utilizează să apese doar câteva butoane).
Ce calități sunt necesare în programare?
Pentru a lucra în IT vă trebuie studii superioare de informatică, urmate de practică în domeniu. Creativitatea este extrem de importantă și atenția la detalii de asemenea, dacă doriţi un post în domeniu. Un bun expert IT va cunoaște limbajul specific și va fi capabil să lucreze în echipă pentru a satisface nevoile utilizatorului. Nu uitați că va trebui să vă documentați mereu în această meserie deoarece tehnologia evoluează permanent.
Sfaturi de la tineri programatori
Natalia Maria Ștefănescu este software developer la o multinațională din Timișoara. Tânăra își adoră meseria și simte că asta trebuie să facă. ”Eu încurajez toți tinerii care aspiră la o meserie în IT. Toți știm că un job în acest domeniu este foarte bine plătit atât în România cât şi în străinătate. Pe lângă satisfacție financiară, sunt multe alte beneficii cum ar fi masaj la birou sau masa de prânz gratuită. Există şi o sală de recreere oferită de companie unde angajații se pot juca diferite jocuri de societate în timpul programului de lucru, ca să se destindă și să poată fi creativi. Merită să țineți cont de ele”, a declarat tânăra pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Natalia ne-a mai explicat că nu toate joburile din IT au nevoie de aceleași cunoștințe de programare. Asta înseamnă că vă puteţi reprofila uşor dacă nu aţi terminat facultatea de Informatică. Puteți învăța pe parcurs. ”Unul dintre avantajele angajaților IT (care este util acum în pandemie) este că putem lucra remote (de acasă). Pe noi nu ne-a afectat pandemia, iar jobul nostru a decurs în mod normal. Vă sfătuiesc să nu ezitați, dacă vă doriți o carieră în acest domeniu. Urmați-vă visul”, a mai declarat Natalia.
Tot programator este și Valeriu Ionuț Iocșa care se simte provocat în fiecare zi la locul de muncă. ”Meseria de programator este plăcută, dar oferă mereu noi provocări și noi lucruri de învățat. Alegând-o, sunt șanse mici să te plictisești și șanse mari să te simți apreciat și bine răsplătit”, a declarat acesta pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți săptămânal rubrica noastră despre meserii cool pentru a învăța ceva nou.
Dicționar:
Expertiză: analiză
QA taster: se ocupă de calitate
Front end developer: folosește programe HTML, CSS și JavaScript și transformă datele în interfață grafică. Activitatea lui o văd vizitatorii site-ului (dacă este un calcul aceştia primesc direct rezultatul lui).
Back end developer: în mare parte face lucruri asemănătoare cu Front end developer. Activitatea lui de programare permite accesul managementului la conținutul inițial (dacă este vorba de un calcul se arată formula).
Full stack developer: lucrează cu servere, baze de date, ingineria sistemelor. Trebuie să aibă capacitatea de a înțelege nevoile clientului pentru a le îndeplini.
Point-and-click: țintește și apasă.
Cod: limbaj specific pe care calculatorul îl înțelege și îl prelucrează.