Valentine’s Day cu surprize. V-ați gândit că unele daruri vă pot pune în pericol?
Valentine’s Day este ocazia perfectă pentru a ne arăta dragostea și grija pentru persoana iubită, dar și oportunitatea de a lua cadouri costisitoare. V-ați gândit că unele daruri vă pot pune în pericol? Iată la ce trebuie să fim atenți.
Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului( ANPC) a fost cel care a tras un semnal de alarmă! El le recomandă românilor să fie extrem de atenți unde merg să cumpere cadourile pentru persoana iubită.
”Se apropie Valentine’s Day, ziua îndrăgostiților. Pentru a oferi un cadou util şi plăcut celor dragi, sfătuiesc consumatorii să țină cont de următoarele recomandări: la cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată, care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere faptul că achiziționarea acestor produse se face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.
Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor şi încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, a transmis Paul Anghel într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Ciocolată și dulciuri
Toată lumea cumpără bomboane de ciocolată, însă acestea pot fi capcane mortale dacă nu le cumpărați din locuri autorizate. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.
”Pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanța uscată, exprimat în procente, astfel: ” cacao…% minim”. Ciocolata cu umplutură trebuie să aibă inscripționat ce conține umplutura. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame (total).
”De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului”, mai spune directorul general al ANPC.
Trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafață netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.
Cosmetice autentice
Cosmeticele pot fi periculoase? Consumatorul trebuie să achiziționeze cosmetice numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factura, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Dacă cineva alege produse contrafăcute trebuie să știe că își asumă riscuri.
Nu uitați că un produs cosmetic trebuie să fie ambalat și prețul trebuie să fie pe măsură dacă este original. Atenție la etichetă. Pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripționat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piață, ori al importatorului de produse din afara UE; majoritatea produselor trebuie să aibă inscripționată data de minimă durabilitate precedată de expresia ”A se folosi preferabil înainte de”, urmată de data sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripționată această dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună și an, și cu cifre arabe.
Simbol PAO poate apărea pe creme, iar asta indică în cât timp de la deschidere trebuie utilizat (6, 12, 24 luni, de exemplu).
Bijuterii din aur sau argint
Dacă optăm pentru o bijuterie din aur, argint sau bătută cu pietre semiprețioase, ar fi bine să o cumpăram numai din magazine autorizate. O bijuterie „din argint” vândută la colț de stradă și care costă câțiva lei nu poate fi din argint! Un loc de încredere are autorizația eliberată de către(ANPC) afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.
Căutați să primiți Certificat de calitate în original. Acesta trebuie să conțină obligatoriu detalii corecte despre produsul cumpărat. Obligatoriu trebuie să conțină titlul metalului, natura pietrelor etc. Datele de identificare ale operatorului economic care comercializează produsul trebuie să apară undeva. Cumpărătorii trebuie să se asigure că primesc factură sau bonul fiscal care să justifice achiziționarea produsului.