6 februarie-Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor. Ce înseamnă mutilarea genitală?
Femeia are dreptul să ia decizii legate de corpul ei și să îl îngrijească corespunzător. Unele tradiții vechi de mii de ani supun fetele la chinuri teribile. Astăzi 6 februarie sărbătorim Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor. Ce înseamnă mutilarea genitală?
Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie. Această zi trebuie să ne atragă atenția și să ne ajute să conștientizăm cât de gravă este situația.
Fiecare an are o tematică principală de dezbatere. Anul acesta, programul comun UNFPA – UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Populație) privind eliminarea mutilării genitale feminine și Comitetul Interafrican pentru Practici Tradiționale (IAC) lansează în comun tema pentru 2021. Aceasta este ”No Time for Global Inaction, Unite, Fund and Act to End Genital Female Mutilare.”
Multe țări se confruntă cu o ”criză în cadrul unei crize” din cauza pandemiei. În această perioadă s-a produs o creștere a mutilării genitale feminine. Organizația Națiunilor Unite solicită comunității globale să își reimagineze o lume care le permite fetelor și femeilor să aibă voce, alegere și control asupra propriilor vieți.
”Deși practica există de mai bine de o mie de ani, există motive să credem că mutilarea genitală feminină s-ar putea încheia într-o singură generație. Faceți parte din conversația online și participați pe social media folosind materialul nostru oficial. Împărtășește lumii cum #Act2EndFGM!și participă sâmbătă, 6 februarie 2020 – 8:30-10:00 AM EST”, spun reprezentanții UNFPA-UNICEF.
Ce înseamnă mutilare genitală?
Mutilarea genitală a femeilor se referă la procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine sau alte vătămări ale organelor genitale feminine din motive non-medicale. De obicei, este făcută de un ”excizor” tradițional, cu o lamă și fără anestezie la fetele de până în 15 ani. Deși această practică este recunoscută la nivel internațional drept încălcare a drepturilor omului, aproximativ 68 de milioane de fete din întreaga lume riscă să fie mutilate genital până în 2030.
FGM cuprinde o serie de proceduri lipsite de cauze medicale, provocând o serie de probleme grave de sănătate. Printre aceste probleme se numără sângerarea severă, tumorile, infecții, infertilitatea, complicații la naștere sau risc crescut de deces în rândul nou-născuților. Această practică reflectă inegalitatea dintre sexe înrădăcinată adânc în anumite societăți. Este o o formă extremă de discriminare îndreptată împotriva femeilor.
Își are originile într-un amestec de motive culturale și sociale, cum ar fi presiunea și convenția socială, credințele că practica are sprijin religios sau idei de frumusețe și puritate. Practica este anterioară creștinismului și islamului.
Mutilarea genitală a femeilor (FGM – Female Genital Mutilation) reprezintă o violare a drepturilor la sănătate, siguranță și integritate fizică, a dreptului la libertate în fața torturii și a tratamentelor crude, inumane sau degradante și a dreptului la viață.
Unde se întâmplă aceste nenorociri?
Concentrată inițial în 30 de țări din Africa şi Orientul Mijlociu, FGM este o problemă universală fiind practicată și în câteva țări din Asia şi America Latină. Totodată, practica FGM continuă în rândul populației imigrante care locuiește în Europa de Vest, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă.
Organizația Națiunilor Unite depune eforturi pentru eradicarea sa completă până în 2030, urmând spiritul obiectivului 5 de dezvoltare durabilă. Din 2008, UNFPA (Fondul Națiunilor Unite pentru Populație) , împreună cu UNICEF, conduce cel mai mare program global de accelerare a eliminării mutilării genitale feminine.
Programul comun se concentrează în prezent pe 17 țări din Africa și Orientul Mijlociu. Acest program susține, de asemenea, inițiativele regionale și globale. De-a lungul anilor, acest parteneriat a înregistrat realizări semnificative. De exemplu, peste de 2,8 milioane de persoane au participat la declarațiile publice de eliminare a MGF, iar numărul comunităților care stabilesc structuri de supraveghere pentru urmărirea fetelor s-a dublat și a protejat 213.774 de fete de a fi supuse practicii.
Știați că…
Numai în 2021, există 4,16 milioane de fete în întreaga lume, care riscă să fie supuse mutilării genitale feminine.
Potrivit unui studiu UNFPA (pre-COVID-19), costul prevenirii mutilării genitale feminine este de 95 USD pe fată astăzi.
30 de țări în care este predominantă mutilarea genitală feminină se confruntă cu o creștere ridicată a populației.
Cel puțin 30% dintre fetele sub 15 ani sunt supuse acestor rele tratamente
Aproximativ 1 din 4 fete și femei, sau 52 de milioane în întreaga lume, au experimentat mutilarea genitală feminină, efectuată de personalul sanitar,