„Ținutul Buzăului”, la un pas să devină Geoparc Internațional UNESCO
„Ținutul Buzăului” este la un pas să devină Geoparc Internațional UNESCO, dar și să fie recunoscut ca fiind un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Asociația Ținutul Buzăului a trimis la Paris, în decembrie 2020, un dosar care conține cele 18 comune din care este format Ținutul. Dosarul urmează ca pe parcursul acestui an să fie evaluat de către specialiștii UNESCO.
Pentru a obține acest titlu, doi specialiști internaționali din țări diferite vor petrece trei zile în Ținutul Buzăului. Aceștia vor evalua teritoriul descoperind oamenii, locurile, dar și valorile locale. Se vor verifica un număr de 101 criterii, iar pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre acestea.
„Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți – renumitele locuri ale Ținutului Buzăului – au „ajuns” pe birourile celor de la UNESCO și urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversității geologice și culturale a zonei. Totodată, evaluatori independenți ai Uniunii Internaționale a Științelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului și importanța sa globală”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Beneficiile statutului de Geoparc Global UNESCO
„Ținutul Buzăului” este la un pas să devină Geoparc Internațional UNESCO, iar asta i-ar oferi o mulțime de beneficii. Asta pe lângă faptul că Ținutul Buzăului și-ar crea expunere globală. Printre beneficii se numără atragerea turiștilor, precum și potențialul de a convinge antreprenorii să investească în zonă. De asemenea, acest titlu ar atrage investiții în multe alte domenii.
„Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un „Parc al Pământului”, unde patrimoniul natural și cultural va fi folosit pentru a sprijini comunitățile din zonă. Practic, Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite vor fi recunoscute de UNESCO. Lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globală”, declară Răzvan-Gabriel Popa, director executiv al Asociației Ținutului Buzăului.
Dicționar
Dom: structură geologică în formă de boltă largă, circulară sau eliptică;
Trovant: porțiune elipsoidală din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase;
Rupestru: localizat sau realizat în sau pe stâncă; care crește pe stânci;
Chihlimbar: rășină fosilă divers colorată (mai ales în nuanțe de galben), provenită din mai multe specii de pini. Este folosită la fabricarea unor obiecte de podoabă.