Educația și analfabetismul sunt probleme des dezbătute la nivel mondial. Sunt 136 de milioane de copii în afara școlii. Acoperirea instruirii lor nu ar fi foarte costisitoare, potrivit Save the Children. Cât ar costa educarea tuturor copiilor din lume? Aflați în continuare
Ar costa doar 370 de dolari/ elev, potrivit organizației Save the Children, care marți a cerut donatorilor internaționali să se mobilizeze pentru a trimite copiii din cele mai sărace țări înapoi la școlile închise de pandemie. Această organizație cu sediul la Londra a solicitat în repetate rânduri să se ia măsuri pentru a ajuta copiii să rămână la școală în ciuda coronavirusului, în ceea ce CEO-ul său, Inger Ashing, a numit ”cea mai mare urgență educațională pe care am văzut-o vreodată”.
Educație pentru copiii săraci
Save the Children a publicat un studiu despre cele mai sărace 59 de țări din lume, inclusiv El Salvador, Uganda sau Siria. Instituția a calculat costul mediu al redeschiderii școlilor prin stabilirea măsurilor de siguranță împotriva coronavirusului. De asemenea, a făcut și strategii despre cum să ajute copiii să recupereze lecțiile pierdute.
”Costul total pentru cei 136 de milioane de copii afectați ar fi de 50 de miliarde de dolari. Asta presupune 370 de dolari pe elev (aproximativ 300 de euro)”, a spus organizația, cerând donatorilor internaționali să ajute guvernele să ridice această sumă.
Suma ar acoperi sprijinul financiar acordat familiilor pentru a-și trimite copiii la școală. De asemenea acoperă cursuri de tip meditații şi instruire în domeniul igienei și siguranței pentru profesori. Prin acești bani se vor face campanii naționale de încurajare a copiilor să se întoarcă în sălile de clasă.
”Cei mai săraci și cei mai marginalizați, cum ar fi fetele, refugiații, copiii strămutați și copiii cu dizabilități, trebuie să fie prioritatea. În caz contrar, acești copii nu se pot întoarce niciodată la școală”, spun reprezentanții de la Save the Children. Instituția avertizează oamenii despre riscul ”unei generații pierdute”. Numai în Uganda, peste 13 milioane de copii nu au urmat școala din martie, potrivit ONG-ului.
”Copiii care nu sunt în prezent la școală sunt viitorii noștri medici, oameni de știință, șoferi de camioane și instalatori”, a spus Ashing. ”Dacă 2020 a fost anul în care a fost descoperit vaccinul, atunci 2021 trebuie să fie anul pentru a investi în viitorul copiilor”.