Arheologii au descoperit monede de aur și argint medievale
În Ungaria, la vecinii noștri, arheologii au descoperit monede de aur și argint medievale. Expediția a fost realizată de Muzeul Ferenczy pe o bucată de pământ rurală. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune în cele ce urmează mai multe despre comoara descoperită.
Cercetătorii au fost încântați să găsească peste 7.000 de monede antice îngropate în pământurile unei ferme din Újlengyel, un sat aflat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Budapesta. Toate monedele, cu excepția a patru, erau piese de argint, în timp ce restul erau din aur.
Toate cele patru monede de aur datează între 1458 și 1490 în timpul domniei maghiare a lui Matthias I. Cea mai veche monedă este a împăratului roman Lucius Verus care a condus din anul 161 până în 169. De cealaltă parte, cea mai nouă monedă datează între anii 1516 și 1526, perioadă în care Ludovic al II-lea a condus Ungaria și Boemia.
Echipa de cercetători a spus că monedele au fost probabil îngropate în jurul anului 1526, când armata turca a invadat Ungaria. Se pare că monedele sunt valoroase. Erau suficiente pentru a cumpăra șapte cai în anul 1520 și ar fi suficiente pentru a cumpăra o mașină de lux în 2021. Cercetătorii au spus că vor mai face investigații în regine în speranța că vor găsi mai multe comori îngropate.
În pământurile din satul Újlengyel au mai fost descoperite astfel de comori. În 2019, arheologii au descoperit 150 de monede antice. Încurajați de această descoperire și echipați cu detectoare de metale, specialiștii s-au întors pe sit pentru a căuta alte comori. Cel care a condus expediția de două zile a fost Balázs Nagy, expert în monede, iar alături de el au fost voluntarii din cadrul Asociației Arheologice Comunitare.