O meserie cu adrenalină. James Bond din realitate. Ce face un spion?
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii căutau îndeletniciri pentru a-și ocupa timpul și a obține un bănuț cinstit. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie pentru a vă ajuta în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un spion?
Să lucrezi în spionaj pare a fi ceva palpitant, cu pistol la purtător, un gadget pentru fiecare misiune și pericol la fiecare pas, însă realitatea este puțin mai departe de cea întâlnită în filmele cu James Bond sau Spy Kids. La ŞTIRI PENTRU COPII am discutat în această săptămână cu un spion adevărat, care ne-a dezvăluit câteva secrete despre această meserie la care mulți copii visează. Îi vom spune Vuk.
Vuk, spionul nostru de astăzi, ne spune că există o diferență între spion și contraspion. Un spion își desfășoară activitatea în altă țară, niciodată în cea de origine. Un contraspion își desfășoară activitatea în țara sa încercând să contracareze acțiunea unui spion, practic apără statul de care aparține.
Ce face spionul mai exact?
Spionul influențează decizii politice și administrative. Un bun spion adună informații trecând neobservat, fără a fi bănuit și descoperit de cineva.
”Realitatea este mai seacă decât filmele de acțiune. Un spion real nu poartă costum negru mereu, nici cea mai scumpă mașină, nici nu este cel mai arătos. Spionii din viața reală sunt mai comuni, astfel încât nimeni să nu îi observe”, a povestit Vuk, fost spion, pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Un spion trebuie să fie atent și să știe de unde să obțină informația, de aceea el recrutează “sursele” dacă este nevoie din locurile unde sunt oameni de decizie. Spre exemplu, dacă este trimis într-o bancă va avea clar ca țintă directorul băncii, și mai rar un funcționar obișnuit.
”Un spion urmărește interesele organizației pe care o reprezintă, dar poate fi la nevoie dublu sau triplu dacă riscă să fie descoperit. Poate servi alte state, dar și propriile interese, deoarece ei în timp își pot face propriile afaceri și să se pensioneze fericiți și bogați”, a mai povestit spionul nostru de astăzi pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Cum te faci spion?
Pentru a lucra ca spion sau contraspion sunt școli menite să pregătească tineri sau SRI (Serviciul Român de Informații). Aceste instituții fac recrutări transparente și publice. Adesea se organizează întâlniri cu studenții în universități, unde aceștia află ce presupune un loc de muncă la ei.
Pentru a fi spion trebuie să renunți la anumite lucruri precum libertatea. Nu ai voie să povestești prea multe despre tine nici prietenilor, nici familiei. Un spion trebuie să fie abil, inteligent, atent la detalii și cult deoarece trebuie să poată vorbi despre orice subiect până la epuizare, de la teoria conspirației până la prognoza meteo. O altă caracteristică importantă este să fie cunoscător al psihologiei umane și să nu poată fi manipulat sau cumpărat de cineva.
Pentru a lucra în spionaj trebuie să poți folosi o armă sau un șperaclu pentru a deschide un seif la nevoie, dar nu vei lucra niciodată cu arma propriu-zisă. În spionaj doar aduni informația, iar colegii sunt cei care acționează cu arme.
”Școala Britanică de Spionaj și Contraspionaj pleacă de la o sintagmă interesantă. Instituția spune că spionajul este o meserie de lorzi deoarece pe vremuri lorzii erau o rasă superioară care avea șansa la educație. Eu sfătuiesc tinerii care visează la această meserie să fie mai puțin atenți la social media și să citească mult deoarece le trebuie multe cunoștințe în meserie. În ziua când își vor începe activitatea trebuie să își asume clar statutul de anonimat”, a mai povestit Vuk.
ŞTIRI PENTRU COPIIvă ține la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți săptămânal rubrica noastră despre meserii cool pentru a învăța ceva nou.
Dicționar:
Șperaclu: o unealtă de metal folosită pentru deschiderea sau închiderea unui lacăt sau a unei încuietori în lipsa unei chei
Gadget: Obiect mic, ingenios construit, de o anumităt valoare și utilitate