Copiii care nu știu ce e joaca. Fac cele mai grele munci, din clasele primare
Bumbacul este unul dintre cele mai bune materiale textile, iar principalul furnizor de bumbac al Europei este Turcia. Așa se face că unii copii din Turcia nu știu ce e joaca. Ei sunt nevoiți să strângă bumbac fiindcă cererea este foarte mare. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe despre copiii din Turcia care nu știu ce e joaca .
Exploatarea minorilor este interzisă de către guvernul turc, dar cu toate acestea, la fiecare recoltă, copiii sunt prezenți. Digi 24 împreună cu Deutsche Welle au realizat un reportaj pe acest subiect.
Sevilai este una din fetițele care nu știe ce e joaca sau mersul la școală. Are 10 ani și lucrează pe câmp alături de părinții și rudele lor. Întrebată fiind dacă a avut vreodată timp liber, fetița s-a întristat și i-au dat lacrimile. „După ce mâncăm dimineața, tata spune: hai, hai să mergem la muncă. După-amiază, mama îmi spune să am grijă de sora mea mai mică”, a spus fetița cu lacrimi în ochi.
„Copiii ar trebui să meargă la școală, desigur. Vrem să le oferim o viață bună. Dar nu avem de ales, trebuie să culegem bumbac. Ce putem face? Dacă nu lucrăm, nu avem bani”, spune Asuman Ilhan, mama lui Sevilai.
Tot la cules de bumbac este și sora mai mare a lui Sevilai, Nursel. Și ea lucrează de dimineață până seara. Când termină cu bumbacul, ajută la spălatul rufelor. „Nu vreau să fiu aici. Vreau să merg la școală. Este greu să-ți câștigi existența. Cred că lecțiile de la școală sunt mult mai plăcute. Aș prefera să merg la școală, decât să muncesc aici”, spune fata.
Maturitate la numai 12 ani
Un alt băiat care lucrează de dimineața până seara este Mehmet. Are 12 ani, iar de la 10 ani acesta conduce tractorul. Îi place, însă culesul bumbacului este greu. „Culegem bumbac de la 6 dimineața până la 6 seara. Stăm în soare în tot acest timp. Mereu este la fel. Și prietenii mei tot așa fac”, povestește băiatul.
Deși este numai un copil, Mehmet visează la un viitor mai bun atât pentru el cât și pentru copiii lui. Este fantastic cum un copil de 12 ani se gândește deja la viața pe care vrea să o ofere copiilor lui. Visul lui este să devină polițist. „Vreau să am un salariu sigur. Și vreau o viață bună pentru copiii mei”, explică băiatul.
Familiile care lucrează la bumbac sunt plătite în funcție de cantitatea culeasă. Pentru un kilogram de bumbac se dau opt cenți. Sevilai culege aproximativ 20 de kilograme de bumbac pe zi, ceea ce înseamnă 1,6 euro, adică aproximativ 8 lei. Anual, peste 50.000 de copii lucrează câteva luni pe câmp pentru a culege bumbac.
„Toată lumea cunoaște această situație. Din cauza pandemiei de coronavirus, la cei 10 ani ai săi, Sevilai ar trebui să fie în fața unui calculator și să își facă lecțiile online. Dar face cu totul altceva. Situația economică nu îi permite să facă altceva, chiar dacă ar vrea. Nu există niciun calculator. Responsabili sunt cei care ocupă funcțiile înalte. Știe toată lumea asta? Da! Se va face ceva în acest sens? Nu!”, spune Sedat Benek, un profesor de geografie care a făcut ani de zile cercetări cu privire la muncitorii sezonieri.