Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai sunt și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Brunei, cea mai bogată țară din Asia.
Brunei este o țară islamică independentă care este poziționată pe coasta de nord a insulei Borneo, în Asia de sud-est. În nord se învecinează cu Marea Chinei de Sud, iar în sud cu statul malaezian Sarawak, care împarte țara în două părți. Partea vestică a țării este mai mare ca cea estică. Acolo se află Bandar Seri Begawan, capitala țării și reședința sultanului.
Conform unui recensământ din anul 2019, populația Bruneiului este de aproximativ 433.000 de persoane. Dintre aceștia, aproximativ 66% sunt considerați de etnie Malay. Alți 24% sunt de etnii indigene, adică localnice. Printre etnii se numără Dusun, Belait, Kedayan, Murut și Bisaya. Celălalt 10% este constituit de persoane cu origini chineze.
Limba oficială a țării este Malay, engleza fiind a doua limbă majoră. Mulți chinezi vorbesc diferite variații ale limbii și unii învață mandarina în școli.
Populația Bruneiului este predominant musulmană. Totuși, chinezii aparțin de cele mai multe ori budhismului, daoismului, confucianismului sau chiar creștinismului. Unii indigeni sunt creștini iar alții aparțin religiilor lor locale. Două treimi din populație poate fi găsită în zona capitalei. Aproape 78% din populația Bruneiului trăiește în zone urbane.
Climatul țării este dominat de musonii ecuatoriali. Musonul nord-estic bate în mod obișnuit din decembrie până în martie. Cel sud-vestic bate începând din luna mai și până în septembrie. Lunile aprilie, octombrie și noiembrie sunt luni de tranziție. Vremea în Brunei este caldă pe parcursul întregului an. Temperaturile încep la aproximativ 23 °C și pot ajunge până la 32°C pe parcursul unei zile. De asemenea, precipitațiile sunt destul de sporite. Cea mai ploioasă perioadă este cea între lunile octombrie și noiembrie.
Peste jumătate din țară este acoperită de păduri tropicale virgine, adică neatinse de om. Vegetația complexă a pădurilor adăpostește o varietate bogată de animale, printre care mai multe specii de maimuțe, macaci, giboni, urși, căprioare, pangolini, lilieci și multe alte mamifere.
Deși istoria antică a țării nu este cunoscută, se știe despre Brunei că era cunoscută pentru comerț și pentru că plătea tribut Chinei în secolul al VI-lea d.Hr. După aceea a intrat în sfera de influență hindusă și a devenit stat suveran pentru Imperiul Majapahit. În anul 1521, când Ferdinand Magellan a ancorat pentru prima dată pe insulă, cel de-al V-lea sultan, Marele Bolkiah, controla toată insulă Borneo, cât și mai multe insule vecine. Totuși, la sfârșitul secolului al XVI-lea teritoriul a fost împărțit din cauza unor conflicte interne.
Brunei a început să piardă din ce în ce mai multă putere pe insulă. Acest lucru se poate observa după ce la sfârșitul secolului al XIX-lea a cedat mai multe insule Imperiului Britanic până când, într-un final, a ajuns să facă parte din protectoratul britanic în anul 1888.
În anul 1906 administrația țării era făcută printr-un rezident britanic. Sultanul era obligat să asculte și să aplice toate sfaturile primite de la el. Totuși, în ciuda administrației externe, Brunei a reînceput să redevină important datorită producției de petrol în anul 1929. Între anii 1941 – 1945, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Brunei a fost ocupat de japonezi. La finalul războiului britanicii s-au reîntors pe insulă. În acel moment au început negocierile pentru o eventuală independență a Bruneiului.
Primul pas pentru câștigarea independenței Bruneiului a fost înlăturarea rezidentului britanic în anul 1959. În acel moment, Marea Britanie mai era responsabilă doar pentru apărarea țării și pentru relațiile externe. Tot în acea perioadă a fost scrisă și prima constituție a țării iar în anul 1962 a fost ales de către sultan primul consiliu legislativ. Populația a fost revoltată deoarece ei doreau democrație și au început să protesteze. Protestele au cauzat instaurarea consiliului până în anul 1965 când consilierii au fost realeși. Deși populația a avut un cuvânt de spus, majoritatea consilierilor au fost aleși, în continuare, intern. Brunei a devenit cu adevărat independent pe data de 1 ianuarie 1984.
În prezent economia țării este dependentă aproape complet de exploatarea rezervelor imense de petrol și de gaze naturale. Aceste resurse le-au permis locuitorilor din Brunei să aibă cel mai mare venit mediu de persoană din Asia. Totuși, faptul că economia se bazează pe un singur domeniu face ca țara să nu fie foarte stabilă. Ce se va întâmpla cu locuitorii din Brunei dacă în viitor nu vom mai avea nevoie de petrol și de gaze naturale?
Brunei este printre cei mai mari consumatori de pește pe persoană din lume. Apogeul importului de pește a fost atins în anii ’90. Într-un efort de a micșora nevoie de a importa hrană, guvernul a implementat programe speciale pentru a stimula pescarii locali. Rezultatele au apărut după doar un deceniu. În prezent, Brunei produce intern mult mai multă hrană decât importă.
Fiind cea mai bogată țară din Asia, fiecare locuitor primește îngrijire medicală și dentară fără niciun cost. Îngrijirea este făcută de centre speciale și de clinici guvernamentale răsfirate în toată țara. Chiar și locuitorii din zonele rurale greu accesibile primesc îngrijire medicală. Doctorii sunt trimiși cu elicopterul în mod regulat pentru a se asigura că populația este sănătoasă.
Educația este, de asemenea, gratuită. Ba chiar mai mult, aceasta este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani. Majoritatea populației știe să scrie și să citească.
Sursă foto: cnn.com, pixabay.com, wikipedia.org, freme.com, remoteland.com