Care este cel mai mare animal care a trăit pe planetă
Care este cel mai mare animal care a trăit pe planetă. Potrivit unui studiu o fosilă de dinozaur de acum 98 de milioane de ani descoperită în Argentina ar fi putut fi cel mai mare animal care a umblat vreodată pe Pământ. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Oasele fosilizate ale unui dinozaur au fost dezgropate în Argentina. Se crede că acest dinozaur ar fi putut fi cel mai mare animal terestru. Dinozaurul ar fi călcat pământul în urmă cu 98 de milioane de ani.
Paleontologii locali au găsit rămășițele, care includ 24 de vertebre din coada creaturilor și unele oase pelvine adiacente, în provincia Neuquén în 2012.
Se crede că este un titanosaur, unul dintre cei mai mari sauropode. Aceasta este o cladă de dinozauri caracterizată prin dimensiunea lor vastă, picioare asemănătoare stâlpilor și gâturile și cozile alungite.
Echipa nu a reușit să o confirme ca specie nouă. Însă fosilele nu par să se potrivească cu alte rămășițe cunoscute de dinozauri sauropode.
Descoperirea poate ajuta experții să înțeleagă mai bine modul în care au evoluat și au trăit dinozaurii uriași în urmă cu milioane de ani.
În ciuda noii descoperiri, titlul de „cel mai mare animal vreodată” este încă deținut de balena albastră, despre care se știe că crește până la 33,6 metri în lungime.
Rămășițele fosilizate au fost găsite în straturi de rocă la care geologii se referă ca la „Formația Candeleros”.
Cel mai mare dintre tiranosauri
„Este clar că titanosaurul recuperat parțial din formația Candeleros poate fi considerat unul dintre cei mai mari titanosauri”, au scris cercetătorii.
„Probabil cu o masă corporală comparabilă cu Patagotitan sau Argentinosaurus sau chiar mai mare”, au adăugat ei.
Patagotitanul a fost dezgropat pentru prima dată în Argentina în 2013. Despre acesta se crede că a atins lungimi de peste 37 de metri și probabil a cântărit în jur de 55-57 de tone.
Spre deosebire de alte rămășițe excavate din formațiune, acest specimen a rămas în mare parte articulat. Iar acest lucru sugerează că mai mult din schelet va fi probabil descoperit în același loc în care a progresat săpătura. Specimenul a fost denumit „MOZ-Pv 1221”
Echipa a raportat că oasele membrelor dinozaurilor au fost găsite. Dar încă nu au fost excavate.
Din cauza naturii parțiale a descoperirii de până acum, cercetătorii au spus că nu a fost încă posibil să se estimeze cât de mult ar fi cântărit MOZ-Pv 1221 când a fost în viață.
Provincia Neuquén – teritoriul dinozaurilor
Potrivit cercetătorilor, provincia Neuquén ar fi găzduit numeroase specii de sauropode în urmă cu 98 de milioane de ani. Fiecare dintre acestea ar fi ocupat un rol diferit, sau „nișă”, în ecosistem și în rețeaua alimentară.
„Specimenul prezentat aici sugerează cu tărie coexistența celor mai mari și mijlocii titanosauri cu rebbachisauride de dimensiuni mici la începutul Cretacicului târziu […] indicând împărțirea putativă a nișei”, au spus ei.
Rezultatele complete ale studiului au fost publicate în revista Cretaceous Research .
Dicționar
Sauropode: subordin de reptile dinozauriene fosile, amfibii și erbivore: diplodocul, brontozaurul, gigantozaurul;