Imaginează-ți cum ar fi să trăiești în întuneric, într-o noapte eternă și dintr-odată să vezi o oază de lumină aproape magică pe cer. Aurora Boreală este unul dintre cele mai frumoase fenomene ce pot fi observate pe planeta noastră.
Frumosul fenomen natural al aurorelor boreale este de fapt rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din Soare. Culoarea observată cel mai adesea are o tonalitate tipică de galben-verzui. Aurora boreală apare la înălțimi cuprinse între 80-640 kilometri în atmosfera terestră
Acest tip de auroră apare și în emisfera sudică, unde este denumită în mod firesc ”auroră australă”. Acest fenomen apare în apropierea polilor magnetici ai planetei. Limita sudică la care aurora boreală a fost observată a fost orașul New Orleans.
Aurora australă
Aurorele australe nu sunt atât de vizibile precum cele nordice, datorită faptului că apar în mod concentrat doar în Antarctica. Cercetătorii au mai descoperit că activitatea aurorelor este una ciclică.
Asociem acest spectacol al Aurorei Polare sau Aurorei Boreale cu călătoriile în țări precum Norvegia și Islanda. Mulți aventurieri clasează această experiență pe culmile listei lor de aspirații în viață.
Unde vedem mai exact acest fenomen fără a ne deplasa neapărat în țările reci? Cele mai mari șanse sunt în Islanda, nordul Norvegiei, nordul Finlandei nordul Suediei. În Centrul Scandinaviei și Insulele Feroe aveți cel mai colorat show polar.
Aurora Boreală se formează în timpul furtunilor geomagnetice, când particulele vântului solar pătrund în atmosfera noastră. Aceste particule, fie dacă este vorba despre oxigen sau azot , după impact cu atmosfera emană lumină de culoare albastră, verde sau roșie. Deci aveți șansă în Scoția, Letonia, Estonia, Nordul Angliei, Irlanda, Letonia, nordul Poloniei, nordul Germaniei, Belgia, Germania, Polonia, Franța, Austria, Slovacia şi Ucraina.
Dacă această activitate geometrică este ridicată și furtuna ”cosmică“ este destul de puternică, aurora polară poate fi observată și în latitudinile noastre geografice.
Prima posibilitate de a urmări Aurora Boreală din latitudinile noastre geografice este să urmăriți prognoza meteorologică spațială – sursa de încredere este prognoza de 3 ori pe zi a organizației NOAA. Dacă priviți cerul cu atenție Aurora Boreală se vede și în țări mai sudice precum Spania, Italia, România, Bulgaria și Croația, dar și Slovenia.
Activitate geomagnetică: O furtună geomagnetică este o componentă majoră a vremii spațiale și este cauzată de unda de șoc a vântului solar care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.
Latitudine: este una dintre cele două coordonate geografice care descriu poziția unui punct de pe suprafața Pământului.