Sfatul medicului: Cum mâncăm corect astfel încât să fim sănătoși și voioși în fiecare zi?
Când vine vorba de mâncare auzim tot felul de teorii legate de mestecatul încet, de mâncatul sub formă de gustări multe și dese. Nu știm care este soluția. Cum mâncăm corect astfel încât să fim sănătoși și voioși în fiecare zi? Iată sfatul medicului.
Copii, astăzi vom descoperi că mama are mereu dreptate când vine vorba de ora mesei! Sunt câteva reguli simple pentru a mânca în mod corect. Un nutriționist faimos ne spune că sănătatea este legată de ce consumăm în cantități prea mari și unde greșim când nu punem ”frână”. ”Mâncați puțin și bun, ce vă face plăcere. Este bun pentru stomac, psihic și creier”, este părerea Mihaelei Bilic, medic nutriționist.
Mihaela Bilic a scris o carte intitulată ”Sănătatea are gust” care a apărut la Editura Curtea Veche în 2011. Acolo a dat multe sfaturi importante.
”Renunțați la cuvintele «regim» sau «cură de slăbire». Duc la o scădere ponderală provizorie (90% dintre persoane se îngrașă din nou). Noțiunea de regim implică privațiuni și frustrări care nu fac decât să exacerbeze dorințele şi pentru că scopul nu este să fii slab cu orice preț, ci să fii tu însuți și să te bucuri de viață”, scrie doctorul nutriționist Mihaela Bilic.
Ce este bine să facem?
În opinia medicului oamenii ar trebui să mănânce tot ce le place cu măsură. Practic, noi trebuie să știm cât ne satisface nevoia și cât înseamnă prea mult. Noi facem ceva bun să fie rău dacă abuzăm.
Mâncați lucrurile care vă plac și bucurați-vă de ele fără sentiment de vină. Nevoia irezistibilă pentru ceva bun trebuie ascultată și satisfăcută, nu negată și evitată.
Urmați-vă poftele și dorințele și lărgiți spectrul percepțiilor voastre senzoriale. Mâncați cu ochii și cu sufletul, salivați anticipând plăcerea, degustați, testați și descoperiți noi arome. Cultivați plăcere. Ascultați-vă simțurile, ceea ce mâncați nu are exclusiv rolul de a vă hrăni corpul, ci trebuie să vă dea stare de bine și să vă producă plăcere. Nu înfulecați, degustați!
Redescoperiți ce înseamnă noțiuni precum aromat, fondant, crocant, proaspăt, delicios, savuros.
Nu înghițiți mecanic alimentele în timp ce sunteți implicați într-o mulțime de alte activități. Închideți televizorul, computerul sau telefonul când sunteți la masă, așezați-vă cât mai comod și pregătiți-vă să fiți satisfăcuţi de bunătățile din farfurie.
Mestecați de 20 de ori fiecare înghițitură. Vă ajută nu doar să descoperiți complexitatea gustului alimentelor, dar vă ușurează și digestia. Cu cât mâncarea e mai fin mărunțită și îmbibată în salivă, cu atât e mai ușor să fie absorbită.
Mâncatul este o plăcere, dar nu poate rezolva supărările și necazurile adevărate, lipsa de afecțiune, plictiseala, furia, frustrările, stresul și nemulțumirile din viața de zi cu zi. Rezolvați-vă problemele eficient, nu încercați sa le ”înecați” cu mâncare.