Lupii se pot atașa de oameni precum câinii. Câinii ne-au influențat evoluția, iar legătura este scrisă în genele noastre. Însă, unele dintre cele mai bune trăsături ale lor ar fi existat deja în strămoșii lor sălbatici, precum abilitatea de a forma atașamente emoționale puternice și de lungă durată cu oamenii. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
O echipă de cercetători de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria a comparat comportamentele lupilor cenușii domesticiți (Canis lupus) și ale câinilor (Canis familiaris) pentru a testa acest lucru.
„Câinii caută protecție față de stăpânii lor când se simt amenințați. De asemenea, aceștia sunt mai liniștiți când stăpânul lor este prezent, dar dau semne de stres în absența lui”, a spus etologa Rita Lenkei.
Comportamentul lupilor este similar cu cel al câinilor
„Noi ne întrebam dacă lupii adulți socializați intens ar putea prezenta măcar unele dintre trăsăturile comportamentului de atașare față de stăpâni”, a adăugat Lenkei.
Criteriile specifice pentru acest tip de atașament includ preferința pentru un anumit individ, destule sentimente de siguranță pentru a explora mediul atunci când individul preferat este prezent, semne de stres atunci când individul preferat pleacă, încercarea de a restabili contactul și un comportament intens în momentul reuniunii.
Bineînțeles, lupii au prezentat comportamente similare cu cele ale câinilor. Atunci când îngrijitorii lor i-au părăsit într-un loc străin, lupii au plâns. Aceștia au respirat scurt și rapid și s-au lins pe bot. Toate acestea sunt semne de stres. Lupii au tras de lesă spre direcția în care se ascundea îngrijitorul, astfel căutând să restabilească contactul.
„Cu toate acestea, atunci când străinul a dispărut, aceste comportamente abia dacă mai erau prezente”, a mai explicat și etologul Tamás Faragó.
Natura relației dintre câini, oameni și lupi
Lupii au explorat și noua zonă când gestionarul lor era acolo. Astfel au arătat că se simt mai în siguranță atunci când omul lor este prezent.
Experimentul clarifică, de asemenea, natura relației dintre canini și oameni. Deoarece administratorul studiului nu a fost persoana inițială care a crescut puiul de lup, cercetătorii au concluzionat că această legătură se formează la o vârstă mai târzie decât o legătură care ar sugera o relație de tip mamă-copil.
„Aceste rezultate ridică posibilitatea ca atașamentul față de oameni la câini să fi provenit din legătura socială dintre membrii haitei de lupi, care are o structură socială foarte asemănătoare cu familiile umane, în care trăiesc astăzi câinii însoțitori”, explică etologii.
„Trebuie să avem în vedere că, deși în timpul testului nostru au prezentat un comportament similar, vorbim despre specii separate. Câinele nu este doar un lup îmblânzit. Iar lupul nu va deveni niciodată un animal de companie”, a avertizat Lenkei.
Lenkei a mai precizat că socializarea subiecților lupi era necesară pentru ca aceștia să formeze aceste comportamente față de oameni.
Câinii pot dezvolta abilitatea de a se atașa de oameni
Câinii au dezvoltat în continuare această abilitate de a se atașa de oameni la orice vârstă.
„Modificările din timpul domesticirii sunt mai mult cantitative decât calitative” , a relatat echipa.
Dicționar
Etologie: ramură a biologiei moderne, care studiază comportamentul, modul de viață al animalelor și plantelor din punctul de vedere al dinamicii lor, urmărind interacțiunile dintre indivizi în cadrul aceleiași specii sau populații;