Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Galera portugheză, gata de război tot timpul. Aflați de ce
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre galera portugheză, cel mai războinic animal. Vă întrebați de ce? Pentru că este formată din mai multe organisme, fapt ce o face o mică armată. Aflați în continuare cum pot conviețui organismele galerei.
Deși pentru mulți pare doar o meduză obișnuită, galera portugheză este ceva complet diferit. Nu doar că nu este meduză, nici măcar nu este o singură ființă, ci o adunătură de organisme. Da, ați auzit bine, galera portugheză este un sifonophore, adică un animal făcut dintr-o colonie de organisme care lucrează împreună.
Este formată din patru organisme
Colonia de organisme este singura specie din familia Physalia. Aceasta cuprinde patru polipi separați. Numele i-a fost atribuit datorită polipului superior, o vezică umplută cu gaz care stă deasupra apei și care este asemănătoare unui vas de luptă. Aceste ființe mai sunt denumite și “sticle albastre” datorită culorii lor.
Tentaculele galerei sunt cel de-al doilea organism și pot atinge o lungime de până la 65 de metri dar, în medie, au o lungime de 9 metri. Acestea sunt acoperite cu un venin menit să paralizeze pești și alte creaturi mici. Pentru oameni, înțepătura galerei este extrem de dureroasă dar, de cele mai multe ori, nu este letală. Trebuie să aveți însă grijă în cazul în care întâlniți una pe plajă. Tentaculele sale încă sunt în stare să ne înțepe.
Odată ce a înțepat prada, tentaculele se asigură că aceasta ajunge la polipul care se ocupă de digestie. De asemenea, cel de-al patrulea polip se ocupă cu reproducerea.
Galerele nu pot controla unde ajung
Galerele portugheze sunt găsite adesea în grupuri de câte 1.000 de specimene. Acestea plutesc libere prin apele calde alea oceanelor. Nu au nicio modalitate de a se propulsa, fapt ce le face să se lase, la propriu, purtate de val. Pentru a evita pericolele de la suprafață, acestea își dezumflă polipul superior pentru a se putea scufunda.
Fiind carnivoră, principalele surse de hrană ale galerei sunt alte ființe. De obicei, acestea se hrănesc cu pești, planctoni și, uneori, creveți. Totuși, asta nu o face să nu fie vânată de alte ființe la rândul ei. Principalii prădători ai galerei sunt țestoasele de ocean. Grosimea pielii limbii și a gâtului le ajută să reziste înțepăturilor tentaculelor.
Un alt prădător al galerei este Caracatița pătură. Aceasta este imună la veninul coloniei de organisme. De asemenea, unele specimene tinere ale caracatiței păstrează tentaculele galerei pentru a ataca alte ființe sau pentru a se apăra.
Curiozități
Unii pești se adăpostesc între tentaculele galerei portugheze. Deși există specii de pești rezistente la venin precum Nemo, peștele clown, peștii care se folosesc de galeră pentru a fi protejați se bazează doar pe agilitatea lor de a se feri de tentacule.
Galera portugheză ajunge adesea pe plaje. Datorită faptului că nu au vreun mijloc de propulsie, galerele nu pot controla unde ajung. Au fost raportate cazuri de galere ajunse pe plajă din South Carolina, Statele Unite, până în Marea Britanie și chiar în Australia.
Melcii marini “dragonul albastru” nu doar că devorează galera portugheză, aceștia adună toxinele tentaculelor. După ce le depozitează în propria piele, melcii se folosesc de venin pentru a vâna alte ființe la rândul lor.