Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Tuvalu, țara care se scufundă
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai sunt și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Tuvalu, țara care se scufundă.
Tuvalu, sau Insulele Ellice cum se numeau pe vremuri, este o țară insulară din Oceanul Pacific. Țara, care are o populație de doar 11.650 de locuitori, este formată din nouă insule de corali răsfirate în ocean. Distanța dintre cea mai nordică și cea mai sudică insulă este de 676 de kilometri. Capitala este Vaiaku, orașul unde cea mai mare partie dintre birourile guvernamentale sunt amplasate.
Insulele țării Tuvalu se află la doar 4-5 metri deasupra nivelului mării. Acest lucru face ca insulele să fie în acest moment în pericol de dispariție, datorită ridicării nivelului apei cauzat de încălzirea globală. Din acest motiv Tuvalu este considerată țara care se scufundă. Pe insule nu există râuri, principala sursă de apă fiind precipitațiile. Datorită solului, agricultura pe insulă este foarte limitată. Principalele surse de hrană sunt cocotierii, bananierii și alți copaci fructiferi locali. De asemenea, oamenii mai cresc porci, găini și pescuiesc. Totuși, Tuvalu este nevoit să și importe mâncare, sursele proprii nefiind suficiente.
Istoria țării
Primii locuitori ai insulelor au fost din Samoa și au apărut în secolul al XIV-lea d.Hr. De asemenea, tot în acea perioadă insulele au mai fost populate și de oameni din Tonga, insulele nordice Cook, Rotuma și din Insulele Gilbert. Niulakita, cea mai mică și cea mai sudică insulă din Tuvalu, nu a fost populată până ce au intrat în contact cu europenii. Toate celelalte insule au fost populate până în secolul al XVIII-lea, astfel născându-se numele Tuvalu, sau “Adunătura celor opt”.
Europenii au descoperit insulele în secolul al XVI-lea prin călătoriile exploratorului Álvaro de Mendaña de Neira. Totuși, abia în anii 1820 au fost cu adevărat luate în considerare de europeni. În anul 1863 aproape 400 de nativi ai insulelor au fost răpiți de oameni din Peru și forțați să muncească pe câmp. După acest eveniment, populația insulelor a scăzut la doar 2.500 de persoane.
În anul 1892 Tuvalu a început să facă parte din protectoratul britanic, iar în 1912 au început să facă parte din Colonia Insulele Gilbert și Elice. Începând cu anii 1960 între cele două grupări de insule au luat naștere tensiuni rasiale și o rivalitate pentru locurile de muncă. Locuitorii din Tuvalu au cerut un referendum în anul 1974 iar după venirea rezultatelor, cele două colonii s-au separat. Tuvalu a devenit un stat independent în 1978.
Tuvalezii au două monede
Tuvalezii sunt polinezieni, iar limba lor este foarte asemănătoare cu cea din Samoa. Totuși, datorită faptului că Tuvalu este o fostă colonie britanică, engleza este predată în școli și este folosită de aproape toți. O treime din populație trăiește pe insula Funafuti, insula unde se află guvernul și principalul centru comercial.
Media de viață în Tuvalu este de 60 de ani iar creșterea populației este foarte slabă. Aproximativ 10% dintre tuvalezi locuiesc în alte țări. Aceștia fie au plecat pentru a studia, fie lucrează în alte țări sau sunt marinari pe vapoare comerciale.
Majoritatea locuitorilor din Tuvalu sunt fermieri. Aproape tot ce este produs este folosit pentru hrănirea populației. În general nu se exportă multe alimente. De asemenea, tuvalezii mai câștigă bani prin taxarea pescarilor care pescuiesc în zona insulelor. Aceste lucruri nu sunt însă de ajuns iar Tuvalu este dependent de ajutor extern. Majoritatea alimentelor, a combustibilului și a bunurilor sunt importate. Australia, Fiji, Noua Zeelandă și Japonia sunt principalii parteneri comerciali. Tuvalu folosește ca și monedă dolarul australian, dar, în același timp, are și propria sa monedă.
Curiozități despre Tuvalu
În Tuvalu există o singură bancă. Această se află pe insula Funafuti, principala insulă a țării.
Domeniul online al țării (.tv) a transformat radical economia țării. Datorită popularității unor site-uri precum twitch.tv, tuvalezii se bucură acum de o viață mai bună.
Tuvalu are cele mai puține restricții când vine vorba despre primirea turiștilor. Oricine poate să viziteze țara. Totuși, deși condițiile sunt așa de libertine, aproape nimeni nu o face. Anual doar 2.000 de turiști vizitează Tuvalu, fapt ce o face cea mai nevizitată țară din lume.