Ce se întâmplă când mâncatul sănătos și sportul devin obsesii? Ce este ortorexia?
Ce se întâmplă când mâncatul sănătos și sportul devin obsesii? Este foarte important să facem sport și să mâncăm sănătos. Dar ce facem când acestea devin obsesii? Este posibil ca aceste obsesii să fie o problemă. Medicii trag un semnal de alarmă. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Consumul de alimente nutritive și exercițiile fizice regulate sunt modalități fantastice de a vă îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. Cu toate acestea, chiar și comportamentele sănătoase duse la extrem pot deveni problematice. Cel puțin 39% dintre persoanele cu tulburări de alimentație fac exerciții fizice și compulsiv. Ce se întâmplă când mâncatul sănătos și sportul devin obsesii?
Semne și simptome ale ortorexiei
Ortorexia nu este recunoscută în prezent de Asociația Americană de Psihiatrie (APA) ca o tulburare de sănătate mintală. Cu toate acestea, experții în domeniul tulburărilor de alimentație au pledat pentru clasificarea sa oficială în ultimii ani. Condiția este marcată de o dorință intensă de a mânca alimente considerate sănătoase, „curate” și „adecvate”.
În timp ce anorexia nervoasă se concentrează pe cantitatea de alimente ingerate, ortorexia se concentrează pe calitatea alimentelor. Dacă un aliment nu este pe placul unei persoane care suferă de ortorexie, aceasta nu o va mânca, oricât de foame i-ar fi.
Deoarece APA nu clasifică în prezent ortorexia ca afecțiune mintală, nu există un set unic de semne și simptome pe care profesioniștii din domeniul sănătății mintale să le poată utiliza pentru a evalua afecțiunea.
În general, simptomele ortorexiei includ:
O obsesie a alimentației sănătoase;
Îngrijorare cu privire la riscurile și beneficiile ingredientelor;
Evitarea alimentelor sau a grupurilor de alimente, cum ar fi zahărul, carbohidrații, lactatele și carnea;
Verificarea compulsivă a etichetelor sau a ceea ce mănâncă alte persoane;
Incapacitatea de a mânca alimente privite ca „nesănătoase”;
Cercetarea tuturor alimentelor consumate;
Experimentarea stresului atunci când alimentele dorite nu sunt disponibile;
Unele persoane cu ortorexie pot fi, de asemenea, prea preocupate de aspectul lor, dar altele ar putea să nu fie. Ortorexia este deosebit de frecventă în rândul persoanelor active fizic. Un studiu publicat a constatat că aproximativ 30 la sută dintre sportivi prezintă simptome ale afecțiunii.
Dependența de exerciții fizice
De asemenea, există și o dependență de exerciții fizice. Oamenii pot deveni dependenți de comportamente în același mod în care pot deveni dependenți de substanțe. Dependența de exerciții implică un accent nesănătos pe exerciții fizice și pofte profunde de activitate fizică.
O persoană ar putea avea o dependență de efort dacă:
Petrece cantități excesive de timp, efort și energie exercitând și recuperându-se după exerciții;
Nu poate îndeplini alte responsabilități din cauza exercițiilor compulsive;
Continuă să facă mișcare, în ciuda riscurilor pentru sănătatea mintală și fizică;
Se simte ciudat sau inconfortabil atunci când nu face mișcare;
Așa cum am menționat mai devreme, este important să mâncăm sănătos și să facem sport, dar nu trebuie să facem din aceste lucruri o obsesie.
Dicționar
Compulsiv: referitor la compulsiune (tip de conduită în care individul se simte constrâns a acționa sub efectul unei forțe interne obsesionale, amenințat de angoasă, de culpabilitate);