Cercetătorii spanioli folosesc un joc video pentru a detecta copiii cu ADHD
Profesorii și părinții se plâng că unii copii nu pot sta o clipă liniștiți și nu sunt atenți la nimic. Cel mai probabil acești copii pot avea o tulburare de deficit de atenție. Cercetătorii spanioli folosesc un joc video pentru a detecta copiii cu ADHD. Mai multe detalii în continuare.
Un grup de cercetători spanioli alături de Universitatea Carlos III (UC3M) și Universidad Complutense din Madrid (UCM) au dezvoltat o platformă care ajută la identificarea copiilor și adolescenților cu ADHD. Jocul video creat de spanioli ajută la evaluarea clinică a pacientului și este plăcut și rapid.
Ce este ADHD?
Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) este o tulburare de dezvoltare care are cauze neurobiologice. Este o tulburare destul de des întâlnită la copii și se descoperă la vârste mici, dar poate dura chiar până la vârsta adultă.
7,2 dintre copii şi adolescenți au această tulburare de atenție conform cercetătorilor.
Studiul realizat de spanioli a apărut în faimoasa revistă ”Brain Sciences”. În articol este menționat că un joc video cu care copiii sunt deja familiarizați poate ajuta medicul să vadă cât de gravă este problema copilului.
În jocul folosit în Spania copilul are un avatar care sare peste obstacole și aleargă pentru a câștiga. ”Noi folosim un animal care aleargă și sare pentru a nu cădea în gol”, spune David Delgado Gómez, profesor la Departamentul de Statistică al UC3M și autor principal al studiului.
Copilul cu ADHD ”va face mai multe greșeli reflectate prin mai multe salturi consecutive în zona unde se află golul ca rezultat al problemei lor de concentrare”, spune Inmaculada Peñuelas Calvo, celălalt autor al studiului, psihiatru la Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz și cadru didactic la UCM.
Specialiștii spun că jocul video este util atât pentru evaluarea inițială a pacientului, cât și pentru evaluarea pe parcurs pentru a vedea progresul. ”Faptul că evaluarea este scurtă ajută atât pacienții cât și specialiștii deoarece timpul este prețios”, spun cercetătorii.
Fiecare evaluare durează șapte minute fără a fi necesar un hardware special. Se pare că merge instalat pe tabletă, telefon sau calculator normal. Deci se poate implementa ușor oriunde cu un cost redus.
Cum s-a ajuns la concluzia că jocul este bun?
În joc sunt 180 de goluri și 18 obstacole de trecut, iar salturile au dificultate diferită. Fiecare salt și obstacol apare pe măsură ce personajul aleargă, în funcție de viteza și numărul de greșeli.
Deja a fost testat de 32 de copii între 8 și 16 ani la Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz din Spania.
Cercetătorii doresc să implementeze această metodă în cât mai multe clinici și cabinete astfel încât această tulburare să fie tratată încă din stadiu incipient