Importanța îmbrățișărilor pentru copii nu poate fi subestimată. Îmbrățișarea oferă multe beneficii oamenilor, dar este deosebit de importantă în dezvoltarea copilului. Să descoperim știința din spatele beneficiilor îmbrățișării. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Atunci când suntem triști sau dezamăgiți, o îmbrățișare purenică și caldă poate atenua o parte din durere. Când suntem fericiți, vrem să împărtășim bucuria oferindu-le altora o îmbrățișare “de urs”. Deci, intuitiv știm că îmbrățișările sunt bune.
Dar există și alte beneficii.
Se pare că există motive științifice importante pentru care îmbrățișările sunt bune pentru tine și copilul tău. O îmbrățișare de 20 de secunde vă poate ajuta copilul să devină mai inteligent, mai sănătos, mai fericit, mai rezistent și mai aproape de voi.
Atingerile umane sunt esențiale pentru creșterea nivelului de inteligență.
Un copil mic are nevoie de o mulțime de stimulări senzoriale diferite pentru dezvoltarea normală. Contactul cu pielea sau atingerea fizică, cum ar fi îmbrățișarea, este una dintre cele mai importante stimulări necesare pentru creșterea unui creier sănătos și a unui corp puternic.
În orfelinatele din Europa de Est, sugarii sunt rareori atinși. Ei petrec adesea 22 până la 23 de ore din zile în pătuțuri. Acești copii se confruntă adesea cu multe probleme, inclusiv dezvoltarea cognitivă afectată și dezvoltarea întârziată a abilităților motorii.
Într-un studiu publicat în „Monografiile Psihologiei Genetice”, cercetătorii au descoperit că sugarii instituționalizați care au primit îmbrățișări pentru încă 20 de minute de stimulare tactilă (atingere) pe zi timp de zece săptămâni au avut un scor mai mare în evaluările dezvoltării decât cei care nu au primit. De asemenea, au descoperit că nu toate tipurile de atingere erau benefice. Doar o atingere “hrănitoare”, cum ar fi îmbrățișarea ușoară, poate oferi tipul de stimulare pozitivă de care are nevoie un creier tânăr pentru a crește sănătos.
Contactul fizic este, de asemenea, esențial pentru creșterea fizică a copilului.
Medicii au descoperit că, atunci când copiii sunt lipsiți de contactul fizic, corpul lor încetează să crească în ciuda aportului normal de substanțe nutritive. Această condiție se numește eșecul de a prospera.
Eșecul de a prospera este un tip de deficit de creștere. Sănătatea copiilor care suferă de eșecul de a prospera poate fi îmbunătățită atunci când se asigură atingeri și îmbrățișări.
Unul dintre motivele pentru care îmbrățișarea este asociată cu creșterea fizică este că declanșează eliberarea de oxitocină, cunoscută și sub numele de hormonul iubirii.
Acest hormon care se simte bine are multe efecte importante asupra corpului nostru. Una dintre ele este stimularea creșterii.
Studiile arată că îmbrățișarea poate crește instantaneu nivelul de oxitocină. Atunci când oxitocina este crescută, mai mulți hormoni de creștere, cum ar fi factorul de creștere asemănător insulinei (IGF-1) și factorul de creștere a nervilor (NGF), sunt, de asemenea, crescuți. Drept urmare, atingerea hrănitoare a unei îmbrățișări sporește creșterea copilului.
Există multe beneficii ale îmbrățișării pentru sănătate. Îmbrățișările ne pot promova sănătatea și ne pot ajuta să ne vindecăm.
Oxitocina, eliberată atunci când suntem îmbrățișați, este un hormon care are o putere uimitoare și oferă multe beneficii corpului nostru.
De exemplu, nivelul crescut de oxitocină ne poate întări sistemul imunitar prin scăderea nivelului plasmatic al hormonilor tiroidieni și scăderea inflamației provocând vindecarea mai rapidă a rănilor. Oxitocina facilitează, de asemenea, sprijinul social, îmbunătățind rezultatele unei varietăți de condiții legate de sănătate.
Îmbrățișările sunt bune pentru sănătatea emoțională a unui copil. Nimic nu poate calma mai repede un copil care are un acces de furie decât o îmbrățișare de la părinte.
Mulți părinți își fac griji că îmbrățișarea unui copil furios este recompensarea comportamentului rău cu atenție. Dar nu este.
Îmbrățișarea unui copil nu este același lucru cu cedarea (ceea ce încurajează comportamentul rău).
Îmbrățișarea fără a ceda ajută un copil să învețe să se autoregleze. Reglarea emoției cuiva este ca și cum ai conduce o mașină. În corpul nostru, există două mecanisme separate care ne controlează emoțiile. Ramura de excitare în sistemul nostru nervos accelerează emoțiile noastre, în timp ce ramura de calmare poate pune o frână pentru emoțiile noastre.
Îmbrățișarea poate salva un copil de a avea un accident emoțional. Oxitocina calmează ramura de excitare pentru a reduce stresul și ameliorează anxietatea . De asemenea, activează ramura calmantă prin crearea unui efect anti-anxietate.
La naștere, sistemul nervos al unui copil nu este suficient de matur pentru a regla singur emoțiile mari. Copiilor mici care au emoții intense le este greu să se oprească din această cauză. Nu sunt încăpățânați sau sfidători.
În timpul primejdiei, un nivel ridicat de cortizol este eliberat circulând prin corp și creier. Din cauza incapacității unui copil mic de a regla nivelul, acest nivel toxic de hormon al stresului va avea un impact asupra sănătății copilului, atât fizic, cât și mental. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui doar să lăsăm un copil să intre într-un accident emoțional.
Studiile arată că expunerea excesivă la hormonul stresului poate compromite sistemul imunitar al unui copil, rezultând mai multe boli. Stresul excesiv afectează memoria și capacitățile de raționament verbal mai târziu în viață. De asemenea, poate duce la depresie atunci când copilul crește.
Îmbrățișarea unui copil nu numai că îi ajută să se regleze, ci îi permite și să-și experimenteze emoțiile fiind reglementate . Această experiență crucială a vieții timpurii este modul în care un copil învață să-și dezvolte abilitățile de autoreglare și să construiască reziliența.
Îmbrățișarea îi ajută și pe copii să devină mai rezistenți prin reducerea impactului negativ al conflictelor.
Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au examinat impactul îmbrățișării asupra expunerii la conflicte. 404 persoane au fost intervievate în fiecare seară timp de 14 zile consecutive despre conflictele și îmbrățișările primite. Au descoperit că, atunci când erau expuși conflictelor, persoanele care aveau mai multe îmbrățișări erau mai puțin supărate. Aparent, îmbrățișările au reușit să faciliteze adaptarea pozitivă la aceste conflicte. Capacitatea de a se adapta pozitiv la provocări este un element important în construirea rezistenței la copii.
Îmbrățișările sporesc resursele psihologice ale unei persoane.
Resursele psihologice, cum ar fi optimismul, stăpânirea și stima de sine, se referă la diferențele individuale care sunt direct predictive pentru sănătatea fizică și psihologică.
Optimismul se referă la măsura în care oamenii dețin așteptări favorabile cu privire la viitor. Stăpânirea implică convingerea că cineva își poate determina propriul comportament, poate influența mediul înconjurător și poate aduce rezultatele dorite. Stima de sine se referă la evaluarea generală a valorii de sine de către o persoană.
Aceste trei resurse sunt strâns corelate și pot amortiza efectele evenimentelor stresante din viață. Oxitocina eliberată în timpul îmbrățișării susține aceste resurse, făcând copilul să se simtă iubit și fericit în viață.
Îmbrățișările sporesc încrederea. Încrederea este indispensabilă în construirea unei relații interpersonale puternice.
Oxitocina crește disponibilitatea de a reduce frica, de a accepta riscurile și de a avea încredere în ceilalți pentru a îmbunătăți relațiile. De asemenea, crește securitatea atașamentului unui copil, ducând la un atașament sigur și la o îmbunătățire a legăturii părinte-copil.
Îmbrățișarea are tot felul de beneficii. Dar autonomia corpului este de asemenea importantă. Învățarea copiilor cum să refuze cu amabilitate o îmbrățișare și să facă față situațiilor incomode este o lecție bună.
Tantrumum: probleme comportamentale comune în cazul copiilor mici care își exprimă furia și neputința;
Reziliența: mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc;
Sursa Parenting for Brain
Sursa foto Pixabay / feeling_blue