EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – În lumina reflectoarelor. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „în lumina reflectoarelor”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Dacă data trecută am explicat ce înseamnă expresia „a se face lumină”, de data asta dorim să clarificăm și ce înseamnă expresia „în lumina reflectoarelor”.
Probabil ați auzit de foarte multe ori această expresie. Dacă nu ați auzit-o la părinți sau bunici, cu siguranță ați auzit expresia la televizor sau ați întâlnit-o în mass – media. Expresia este asociată de obicei cu un lucru sau un fapt care iese foarte mult în evidență. Așadar, expresia „în lumina reflectoarelor” înseamnă „a i se oferi multă atenție”, „a fi în centrul atenției” sau „a fi un subiect principal”. V-ați dat seama, expresia face referire la un lucru sau un fapt care este în centrul atenţiei publice.
Lumina reflectoarelor – un tip anume de iluminație a scenei
Potrivit Descoperă.ro, originile expresiei sunt legate de un tip anume de iluminaţie a scenei. Acesta a fost popular în secolul XIX.
La începutul anilor 1820, inventatorul englez Goldsworthy Gurney, a decis să îmbunătăţească activitatea oamenilor de ştiinţă ce au cercetat înaintea lui. El a dezvoltat un dispozitiv care ardea hidrogenul şi oxigenul pentru a crea o flacără extrem de fierbinte. Când Gurney a încălzit oxidul de calciu, în această flacără a produs o lumină albă intensă, numită „lumina reflectoarelor”.
Dicționar
Evidență: faptul de a fi evident, caracterul a ceea ce este evident; certitudine;