21 ianuarie – Ziua Internațională a Îmbrățișărilor
Pe cât pare de simplă, pe atât de benefică este o îmbrățișare. Și nu, nu glumim. O să vedeți. Pe de altă parte, majoritatea oamenilor se simt rușinați sau jenați să (se) îmbrățișeze. De la această idee a pornit și psihologul Kevin Zaborney din SUA atunci când a „creat” o zi dedicată îmbrățișării. Astfel, data de 21 ianuarie este acum Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Ea este sărbătorită încă din 1986. Anul acesta nu o putem sarbatori, din cauza pandemiei, decât virtual.
Ziua Îmbrățișărilor nu a fost stabilită parțial întâmplător. Să ne gândim numai că ea urmează celei mai triste zi din an, Blue Monday, despre care am scris. În această perioadă oamenii sunt mai sensibili și mai triști. Așadar, această zi vine în ajutorul lor pentru a le încărca bateriile. Totodată, ziua de 21 ianuarie încurajează familia, prietenii și chiar necunoscuții să își arate sentimentele, să se exteriorizeze.
Dacă noi nu dăm atât de multă importanță acestui gest, alte culturi o fac. Spre exemplu, francezii se îmbrățișează foarte des, fiind aproape o formă de salut pentru ei. Americanii nu prea țin cont de faptul că se cunosc sau nu cu persoana din fața lor. Ei se îmbrățișează cu oamenii necunoscuți fără nici o rușine. Sunt însă oamenii care nu se îmbrățișează nici cât o facem noi.
Beneficiile pe care le oferă îmbrățișările
După cum am spus încă de la început, îmbrățișările sunt benefice pentru organism. Să vedem concret la ce ne ajută ele. Un lucru important de precizat este că acest gest ne este folositor atât la nivel social cât și la nivel psihic și fizic. Îmbrățișările oferă un sentiment de siguranță, calmează și dau energie. În urma unei îmbrățișări, nivelul Oxytocinei crește, iar Cortizonul scade. Această modificare hormonală este un alt beneficiu pentru organism. Asta pentru că Oxytocina este hormonul care dă starea de bine, iar Cortizonul este hormonul stresului. Pe scurt, îmbrățișările reduc stresul și ne fac să ne simțim în al nouălea cer. Tot la nivelul organismului, îmbrățișările întăresc sistemul imunitar, ameliorează depresia și scad tensiunea arterială.
Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană susținea faptul că: “Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”. Cât credeți că e nevoie pentru asemenea beneficii pentru sănătate? Specialiștii au calculat: minim 10 de secunde de îmbrățișare. Oamenii de știință au calculat și de câte îmbrățișări are nevoie, un om, cel puțin, într-o zi: opt.
Îmbrățișările pe care copiii le primesc atunci când sunt mici îi ajută să fie mult mai sociabili când vor crește. De asemenea, îmbrățișările și ținutul în brațe îi liniștesc pe copii, îi fac să se simtă în siguranță și îi fac să plângă mai puțin. Nu în ultimul rând, aceste gesturi aduc mereu un zâmbet pe față. Indiferent că sunt oferite în situații fericite sau mai puțin fericite. Întotdeauna este binevenită o îmbrățișare.