Știați? Există un „aspirator natural” pentru plasticul din ape
Poluarea este o problemă cu care ne confruntăm cu toții. Însă avem o veste bună. Studiile au descoperit că există un „aspirator natural” pentru plasticul din ape. Este vorba despre iarba de mare. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Un studiu publicat în revista Scientific Reports prezintă rezultate spectaculoase. Se pare că plantele de pe fundul mării ar putea colecta aproape 900 de milioane de obiecte de plastic pe an, numai din Marea Mediterană. Cum se întâmplă asta? Să o luăm cu începutul. În primul rând, plasticul, aruncat cum nu trebuie de noi, oamenii, ajunge pe fundul apelor. De acolo, în locurile în care există iarbă de mare plasticul este preluat de aceasta. Practic, obiectele de plastic se blochează în aceste plante de pe fundul apelor.
„Arătăm că resturile de plastic de pe fundul mării pot fi prinse în resturile de iarbă marină, părăsind în cele din urmă mediul marin prin plajă”, a declarat pentru AFP autorul principal Anna Sanchez-Vidal, biolog marin la Universitatea din Barcelona, conform The Guardian.
Bilele de iarbă marină
Pentru a înțelege mai bine care este procesul de colectare a plasticului, biologul marin Anna Sanchez-Vidal și echipa ei au studiat o specie de plantă marină găsită numai în Marea Mediterană. Această plantă se numește posidonia oceanica și este cunoscută sub numele de iarbă de Neptun. Ea formează pajiști mari pe fundul Mării Mediterane, singurul loc în care trăiește.
În 2018 și 2019 aceștia au numărat particulele de plastic găsite în bilele de iarbă marine găsite pe patru plaje din Mallorca, Spania. Într-un kilogram de iarbă marină au fost găsite până la 600 de particule de plastic. Un număr mai mare de particule a fost găsit în bilele de iarbă de mare mai mari. Aici, într-un kilogram de bile de iarbă, s-au regăsit 1500 de particule de plastic.