S-a descoperit cea mai veche pictură rupestră din lume
În Indonezia s-a descoperit cea mai veche pictură rupestră din lume. Aceasta a fost realizată acum cel puțin 45.500 de ani. ȘTIRI PENTRU COPII vă explică ce e aceea o pictură rupestră și vă oferă detalii despre cea descoperită de arheologi.
În primul rând, să vedem ce e de fapt o pictură rupestră. Ei bine, prin definiție, arta rupestră este o denumire dată desenelor, picturilor, gravurilor sau sculpturilor de pe pereții peșterilor sau de pe stânci. Descoperirea celei mai vechi astfel de picturi a fost descrisă într-una din edițiile revistei Science Advances. Ce apare în această pictură? Un porc sălbatic. El a fost găsit pe insula Sulawesi în 2017 de doctorandul Basran Burhan, ca parte a sondajelor pe care echipa le desfășura cu autoritățile indoneziene.
Pictura cu porcul sălbatic a fost găsită în peștera Leang Tedongnge. Ea este situată într-o vale îndepărtată, închisă de stânci de calcar, la aproximativ o oră de mers pe jos de cel mai apropiat drum. Porcul măsoară 136 cm pe 54 cm și a fost pictat folosindu-se pigment de ocru roșu închis.
„Oamenii care au realizat-o erau complet moderni, erau la fel ca noi, aveau toată capacitatea și instrumentele necesare pentru a face orice pictură care le plăcea”, spune Aubert, unul din specialiști, conform The Guardian. Tot el spune că pictura ar putea fi mult mai veche deoarece cei 45.500 de ani reies din studierea calcitului de deasupra.
Cea mai veche pictură de artă datată anterior a fost găsită de aceeași echipă în Sulawesi. Aceasta a descris un grup de figuri parțial umane și parțial animale care vânează mamifere. S-a constatat că avea cel puțin 43.900 de ani.
Dicționar
Ocru: varietate de argilă de culoare galbenă, roșie, brună etc., formată din hidroxizi de fier și folosită ca pigment la fabricarea unor vopsele.
Calcit: carbonat de calciu natural, cristalizat, divers colorat, care alcătuiește calcarul, marmura etc.