Profesorii și elevii cred că școlile trebuie redeschise
Cei mai afectați de închiderea școlilor sunt, bineînțeles, profesorii, elevii și părinții. Un sondaj al Fundaţiei World Vision România arată că profesorii și elevii cred că școlile trebuie redeschise. Peste 80% din profesori și 70% dintre elevi sunt de această părere. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
World Vision România cere reînceperea urgentă a școlii în semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare din localități. Mai mult decât atât, aceștia cer ca elevii din categoriile vulnerabile, adică cei care nu au avut acces deloc la școală de la începutul pandemiei, să se întoarcă fizic la școală.
Din sondaj reiese că atât elevii, cât și profesorii vor ca școlile să se deschidă. Sau să rămână închise numai în zonele cu risc mare de infectare. La sondaj au participat 1490 de elevi din mediul rural și urban, precum și aproape 500 de profesori.
Părerea World Vision România
“Continuarea şcolii online pentru toţi elevii, neluând în considerare rata de infectare sau accesul real al copiilor la educaţie, va duce la creşterea nivelului de abandon şcolar şi va crea lacune majore în educaţia unei întregi generaţii de elevi. În septembrie anul trecut s-a decis descentralizarea deciziei în educaţie în funcţie de rata de infectare. Solicităm ferm să se ţină cont de această hotărâre şi, în plus, solicităm reluarea orelor în format fizic pentru toate categoriile vulnerabile de elevi care nu au avut acces la educaţie.
Un lucru esenţial în perioada următoare va fi recuperarea materiei pierdute: educaţia remedială. World Vision România desfăşoară proiecte de educaţie remedială cu peste 5.000 de copiii din programele sale. Însă aceste programe trebuie să fie extinse la nivel național. Altfel, vom suferi cu toţii consecinţele. Educaţia este vitală!”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Părerile elevilor și a profesorilor
Jumătate din elevi sunt de părere că școala ar trebui redeschisă, atâta vreme cât zonele comune și sălile de clasă sunt dezinfectate. De asemenea, 84% din profesori sunt de aceeași părere. Ei cred că școlile pot fi redeschise dacă dispun de materiale dezinfectante pe holuri, la intrare şi în toalete, dacă se asigură distanţarea fizică în clasă şi există măşti pentru tot personalul şcolii, copii şi profesori. Totodată, 80% dintre cadrele didactice consideră că au tot ce este nevoie pentru a se întoarce în siguranţă la şcoală.
52% din elevi au nevoie ca, atunci când se întorc la școală, materia să se recupereze în așa fel încât ei să nu fie suprasolicitați. Un procent de 32% dintre ei spun că au nevoie de susținere din partea profesorilor pentru a umple golurile din educația lor. De cealaltă parte, 88% din cadrele didactice au nevoie ca măsurile luate de autorități și cele instituite în școală în contextul pandemiei să fie respectate. 62% din cadrele didactice au nevoie de soluţii de adaptare a conţinutului educaţional în timpul rămas până la finalul anului şcolar din partea Ministerului Educaţiei, dar şi de sprijin din partea părinţilor în procesul de învăţare.
Recuperarea materiei, una din frici
Atât profesorii, cât și elevii se tem de recuperarea materiei. Aproape 42% dintre copii consideră că întoarcerea la școală presupune un ritm rapid de predare – învățare – ascultare. O treime dintre ei se tem că nu vor fi capabili să recupereze o cantitate atât de mare de materie. De asemenea, fricile profesorilor sunt legate de lacunele mari în rândul elevilor acumulate în perioada şcolii online (61%), implicarea scăzută a părinților pentru a susține eforturile școlii în scopul recuperării materiei (49%), volumul mare de materie ce trebuie recuperată (45%) şi suprasolicitarea elevilor (43%). Peste un sfert din cadrele didactice se tem de aşteptările nerealiste din partea conducerii şcolii şi a Inspectoratelor Şcolare Judeţene.
Închiderea școlilor i-a afectat psiho-emoțional și pe profesori și pe elevi. O treime din elevi au fost stresaţi şi s-au plictisit acasă. Aproximativ 20% s-au simţit confuzi, au fost îngrijoraţi şi trişti, iar 25% dintre ei au gestionat doar rareori sau deloc problemele cu care s-au confruntat. Unul din cinci profesori a fost îngrijorat și stresat, iar unul din 10 a experimentat tristețea și teama. 16% dintre ei nu au fost mulțumiți de cum au folosit tehnologia pentru a preda online, iar 12% s-au adaptat rar situației sau chiar deloc.
Dicționar
Lacună: spațiu gol în interiorul unui corp; gol, lipsă în continuitatea, în integritatea unui lucru.