Suedia și Irlanda caută studenți români. Cele mai prestigioase universităţi vă aşteaptă!
Studiile în străinătate par o idee excelentă pentru tinerii români, iar acum șansele de a învăța în afara țării au crescut deoarece Suedia și Irlanda caută studenți români. Ce trebuie să faceți pentru a fi admiși la cele mai prestigioase instituții de învățământ? Aflați în continuare.
O serie de universități de top din Suedia și Irlanda își așteaptă viitorii studenți la un eveniment de top. Când și unde? Întâlnirea este virtuală în 14, respectiv 28 ianuarie. Admiterea la universitățile din Suedia are loc la mijlocul acestei luni, iar pentru Irlanda va avea loc pe 1 februarie.
Tinerii care sunt interesați să studieze în una din cele două țări pot discuta online direct cu reprezentanți ai universităților din cele două țări, în timpul unor evenimente virtuale de la mijlocul și finalul acestei luni.
Cum intrați în contact cu universitățile din Suedia? Înscrierile se fac din timp în mod gratuit aici pe platforma evenimentului. Nu uitați că întâlnirea începe la ora 15,00 pe 14 ianuarie 2021. Veți învăța mai multe despre University West Sweden,
În 28 ianuarie mergeți în Irlanda, tot virtual la University of Limerick, Griffith College și Dundalk Institute of Technology (DKIT). Înscrierile se fac gratuit aici pe platforma evenimentului .
Este Suedia o idee bună?
Dacă Suedia este căutată pentru standardul ridicat de viață și accentul pe care îl pune pe zona de creativitate, Irlanda este recunoscută, mai nou, ca fiind “patria” IT-iștilor, mulți tineri fiind atrași de oportunitățile și nivelul de studiu în informatică.
Trebuie să știți că în Suedia studiile sunt gratuite pentru cetățenii din Uniunea Europeană. Familia trebuie să plătească doar costurile de trai. Costurile lunare pentru cazare variază între 350 și 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro. Viitorii studenți vor avea și alte costuri precum transportul (50 euro), manualele și materialele didactice (50 euro), sportul și viața socială (150 euro). Nu vă faceți griji în legătură cu întârzieri ale mijloacelor de transport deoarece țara are o rețea extinsă de autobuze, trenuri, metrou, tramvaie.
Irlanda pentru studenți
Pentru Irlanda există granturi și subvenții care acoperă integral costul studiilor. Majoritatea universităților din Irlanda au propriile clădiri de cazare pentru studenții internaționali. Forma de cazare este cea a unui apartament în care pot locui 4-8 studenți. De asemenea, aceștia pot alege varianta unei familii gazdă sau a cazării private. Costurile lunare cu cazarea se pot ridica la aproximativ 400 euro și factura utilități care este aproximativ 30 de euro. Pentru mâncare ar mai trebui bugetați aproximativ 170 de euro pe lună, iar pentru transport 135 euro. Manualele și materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie și activități sociale trebuie bugetați 30, respectiv 75 euro.
“Observăm un interes în creștere la tinerii români pentru Suedia, ca nouă destinație internațională de studiu. O explicație rezidă în faptul că sistemul educațional suedez este extrem de permisiv, axat în principal pe creativitate și dezvoltare personală, fie că vorbim studii în domeniul tehnic, științific sau zona socială. Mai mult, studenții internaționali sunt încurajați să lucreze în timpul facultății, iar după finalizarea studiilor pot opta pentru prelungirea permisului de ședere pentru a-și găsi un job. Suedia este o țară extrem de deschisă cu străinii, unde toată lumea vorbește limba engleză, nefiind nevoie să înveți suedeză pentru a studia sau a te adapta. Este considerată una dintre cele mai curate și mai civilizate țări din lume, asumându-și ca obiectiv să producă toată energia din surse regenerabile până în 2040”, spune Ana-Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu.