Șansă unică pentru cei care nu aud. Bibliotecarii din Alba au învățat cum să comunice cu ei
Cu toții suntem oameni și nu ar trebui să existe discriminare sau diferențe între noi. Însă, din păcate, persoanele cu dizabilități sunt adesea date la o parte. Acum, există o șansă unică pentru cei care nu aud, dar și pentru cei care nu văd sau sunt într-un scaun cu rotile. Bibliotecarii din Alba au învățat cum să comunice cu ei. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba gestionează documente și baze de date de informare, cercetare, educație sau recreere. „Pentru a-și îndeplini misiunea, biblioteca publică trebuie să poată să ofere aceste servicii tuturor beneficiarilor, fără nici un fel de îngrădiri sau criterii de diferențiere”, se arată într-un comunicat de presă.
Avem noi o zicală: „fapte, nu vorbe”. Ei bine, biblioteca din Alba a trecut și la fapte. Astfel, în perioada 2017 – 2020, s-au făcut investiții pentru renovarea clădirii. De asemenea, s-au făcut lucrări la accesul în curte și în incinta bibliotecii. Au fost amenajate curtea, căile de acces și s-au făcut renovări interioare.
Cursuri de instruire, pavaje tactile și rampă de acces modernă
Biblioteca din Alba a reușit să facă câte ceva atât pentru persoanele care nu aud, cât și pentru cele care nu văd. „Pentru comunicarea cu persoanele cu dificultăți de auz a fost organizat online un curs susținut de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual, prin intermediul căruia au fost instruiți trei bibliotecari de la secțiile de împrumut carte care să poată comunica eficient cu acești utilizatori.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere au fost instalate suprafețe de avertizare tactile, prin amplasarea în curte și în clădire a pavajelor tactile. Pentru aceeași categorie de utilizatori ai serviciilor de bibliotecă au fost montate, atât la intrarea în instituție cât și în incintă, sisteme de avertizare și indicatoare tactile în limbaj Braille”, se mai arată în comunicat.
Ar mai fi de spus că Biblioteca din Alba are o colecție de carte scrisă în limbaj Braille. De asemenea, dispune de noua metodă de facilitare a lecturii pentru nevăzători. Aceasta se numește Daisy, adică Digital Accessible Information System.
Nici cei care se află în scaun cu rotile nu sunt dați la o parte sau uitați. Pentru ei a fost reamenajată o rampă de acces. Accesul în bibliotecă va fi mai ușor acum că rampa a fost redimensionată și modernizată.