Reprezentanții industriei IT cer o schimbare a programei școlare. Mai multe șanse să fii programator!
Părinții și elevii au fost nemulțumiți mereu de programa școlară, ce să mai spunem de profesorii care sunt obligați să o respecte. În unanimitate toți sunt de acord că programa nu îi ghidează pe copii spre practică și experiență în carieră, ci doar spre teorie. Reprezentanții industriei IT din România cer o schimbare importantă a programei școlare. Cât de bună este ideea lor și cât va ajuta elevii? Aflați în continuare.
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) vine cu propuneri privind programa elevilor de liceu, fie că e vorba despre licee teoretice sau de învățământul profesional. ANIS spune că este necesară cel puțin o oră de tehnologia informației, inclusiv programare, pe toată durata liceului. Schimbarea ar trebui implementată atât în liceele teoretice, cât și în învățământul profesional vocațional și tehnic.
”Specialiștii români cu abilități excepționale în tehnologia informației au făcut ca țara noastră să fie recunoscută ca un hub al excelenței în IT pe plan mondial. Însă, atât succesul actual, cât și dezvoltarea viitoare a sectorului IT, depind în cea mai mare măsură de numărul și gradul de pregătire al absolvenților de liceu și învățământ universitar din România”, spune Ion Moldoveanu, membru în Consiliul Director al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
De ce ne trebuie cel puțin o oră de TIC și una de informatică în fiecare an?
E necesară introducerea de cursuri de tehnologia informației, inclusiv programare, în trunchiul comun pe toată durata liceului. Schimbarea trebuie făcută atât în liceele teoretice, cât și în învățământul profesional vocațional și tehnic. Asta dorește industria de software și servicii din România. S-au transmis deja informațiile autorităților competente.
Alegerea unui profil la admiterea la liceu nu ar trebui să îți pecetluiască viața. Mulți elevi spun că nu au șansa să studieze alt profil la facultate deoarece au făcut liceul X. Recuperatul materiei într-un alt domeniu presupune multe meditații și bani.
”Întreruperea orelor de programare în clasa a IX pentru toți elevii ce nu urmează un liceu cu profil informatic va diminua șansele acestora să ajungă la un nivel de competențe digitale adecvat societății și economiei actuale, precum și șansele acestora să lucreze în industria IT și conexă, cu impact atât economic cât și social”, potrivit ANIS
ANIS spune că și examenul de Bacalaureat ar trebui să conțină TIC și informatică pentru toți. ”Includerea tehnologiei informației în cadrul probelor de Bacalaureat reflectă faptul că aceasta are un rol extrem de important în viața oricărui cetățean, stimulând noile generații să investească în formarea competențelor digitale critice pentru o societate digitală”
Experții în informatică consideră că numărul de specialiști IT și al absolvenților de profil este cu mult sub cerințele pieței. Se pară că și cu digitalizarea stăm prost deoarece ocupăm penultimul loc în clasamentului DESI 2020.