Se aprinde din nou lumina acasă la Eminescu. Cine merge în vizită?
Se aprinde din nou lumina acasă la Eminescu. Ministerul Culturii a decis să includă Casa Memorială “Mihai Eminescu” în proiectul “Flacăra culturii”. Aceasta urmează să fie iluminată pe 15 ianuarie, cu ocazia aniversării a 171 de ani de la nașterea celui mai iubit poet român.
Luminile muzeului din Ipotești, unde se află și Casa Memorială “Mihai Eminescu”, se vor aprinde la ora 18,00. Spre bucuria publicului, ele vor rămâne aprinse pe întreaga durată a nopții.
Ministerul Culturii a mai inclus în proiectul “Flacăra culturii” și Biserica Uspenia din municipiul Botoșani. Această Biserică are o valoare istorice deosebită, în ea botezându-se chiar Mihai Eminescu. De asemenea, în proiect a fost inclusă și Biblioteca Județeană “Mihai Eminescu”.
Pe clădirea Muzeului Județean de Istorie din Botoșani va fi proiectat, pe 15 ianuarie, începând cu ora 18,00 un colaj de filme. Acest colaj este realizat pe baza unor fotografii din portofoliul Memorialului Ipotești, “Pe urmele lui Eminescu”.
Care este programul manifestărilor
Programul manifestărilor dedicate poetului român mai conține un Te Deum, adică un scurt serviciu religios. Acesta va fi oficiat la Biserica “Sfinții Mihail și Gavril”, un lăcaș de cult care a aparținut familiei Emonivici. De asemenea, la statuile lui Eminescu din Piața Revoluției, în Parcul “Mihai Eminescu”, la Memorialul “Ipotești” și la mormântul mătușii lui Mihai Eminescu vor fi depuse jerbe de flori.
Decernarea Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu” – Opus Primum va fi unul dintre marile evenimente ale zilei. Această decernare va avea loc online și va premia cei mai buni poeți din anul precedent. Totodată, academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, va susține conferința “Ziua tristă a culturii naționale”.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. El este considerat de către criticii literari drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Poetul român a ieșit în evidență prin opere ca Luceafărul, Lacul, Scrisoarea a III-a și multe altele. Din păcate, acesta s-a stins foarte timpuriu din viață, la vârsta de 39 de ani. Mormântul său poate fi vizitat în cimitirul Bellu din București.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.