EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Acarul Păun. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „Acarul Păun”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „Acarul Păun” este una puțin ciudată și greu de înțeles, dat fiind că avem cuvinte necunoscute. Vom începe prin a explica cuvintele pentru a înțelege mai apoi ce înseamnă expresia.
Acarul este un muncitor feroviar care manipulează dispozitivele de acționare a acelor de macaz și asigură întreținerea acestora. Acest cuvânt mai poate avea înțelesul și de macagiu.
Păun este numele unui personaj despre care se spune că a existat și în realitate. Ion Păun, care era acar, adică muncitor feroviar. Acesta a fost găsit vinovat de ciocnirea a două trenuri, accident feroviar produs pe 4 iulie 1923 într-o gară din judeţul Buzău. În urma acelui accident au murit 66 de persoane, iar alte 105 au fost rănite. Ancheta a scos la iveală că vinovat este acarul Păun, în ciuda faptului că responsabilitatea le aparţinea şefilor gării, relatează Adevărul.ro.
Accidentul feroviar de la Vintileanca
Accidentul feroviar de la Vintileanca a avut loc pe data de 2 iulie 1923, când un tren accelerat care venea de la București și se îndrepta spre Iași s-a ciocnit, în stația Vintileanca, în jurul orelor 11:00, cu un tren de marfă, provocând moartea a 66 de oameni și rănirea a 105 persoane, conform rapoartelor finale ale autorităților. La data accidentului, presa dădea cifre și mai mari.
Așadar „Acarul Păun” este o expresie care înseamnă ţap ispăşitor.
Dicționar
Feroviar: de cale ferată, în legătură cu calea ferată, care se face pe calea ferată;