Syngenesophobia este frica de rude. Originea cuvântului vine din greacă, unde „syngen” înseamnă „rude”, iar „phobos” înseamnă „fobie”. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Cineva care suferă de această afecțiune poate deveni neliniștit doar gândindu-se la rude, să nu mai vorbim de posibilitatea de a le vedea. De fapt, anxietatea lor poate fi atât de intensă încât pot chiar să suporte un atac de panică complet provocat de aceasta.
Nu există cauze exacte ale acestei fobii, însă genetica și mediul înconjurător pot avea roluri semnificative în dezvoltarea acestei afecțiuni. De exemplu, dacă cineva are antecedente familiale de boli mintale, în special de tulburări de anxietate sau fobii specifice , atunci este posibil să aibă șanse mai mari de a dezvolta frica de rude.
Simptome și tratament
Ca și în cazul oricărei fobii, simptomele variază în funcție de persoană, în funcție de nivelul lor de frică. Cele mai frecvente simptome ale fobiei sunt tremurăturile, durerile în piept, palpitațiile cardiace, tensiune arterială crescută, dificultăți de respirație, vorbire rapidă sau incapacitate de a vorbi, gură uscată, stomac deranjat, greață și bufeuri calde sau reci. Pe de altă parte, pot apărea și simptome psihologice precum: teama de a pierde controlul, teama de a leșina sau de moarte, vinovăție, rușine, confuzie, furie, tristețe, dificultăți de concentrare etc.
Cei care se confruntă cu această frică de rude vor evita contactul cu ele. Acesta este pentru ei, în primă fază, tratamentul. Ei bine, se poate ca această metodă să nu dea rezultate. Ne ascundem, ne ascundem, dar nu o putem face la nesfârșit, nu?
Primul pas în tratarea acestei fobii este de a o accepta. Ulterior, o vizită la specialist este cea mai indicată. Împreună cu el se va stabili cauza fricii de rude și se va găsi cel mai potrivit tratament pentru a scăpa de ea. Terapiile de vorbire și terapia cognitiv comportamentală sunt două din modalitățile prin care poate fi depășită această fobie.