Oamenii de știință au găsit cel mai ciudat dinozaur care a trăit vreodată
Oamenii de știință au găsit cel mai ciudat dinozaur care a trăit vreodată. Ei au folosit o scanare a radiațiilor pentru a reconstrui digital ciudățenia veche de 75 de milioane de ani, care este Halszkaraptor escuilliei. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Are bot de rață, un gât de lebădă și merge ca un pinguin. Ce este? Un dinozaur! Sună ciudat, nu-i așa? Ei bine, cercetătorii sunt la fel de nedumeriți ca noi.
Un proiect de cercetare, publicat în revista Nature, aruncă lumină asupra bizarului halszkaraptor. Un dinozaur atât de neobișnuit încât oamenii de știință îl consideră o specie nouă.
„Ceea ce este foarte special la el este că pare foarte ciudat. Nu arată ca orice alt dinozaur de care știm până acum”, a spus Vincent Fernandez, un paleontolog la European Synchrotron Radiation Facility și co-autor al studiului, a declarat The Guardian .
Are mărimea unei gâște
Aproximativ de mărimea unei gâște, dinozaurul se lăuda cu o coadă lungă, un gât curbat, elegant și bot asemănător unei rațe.
Deși se poate asemăna cu o pasăre, halszkaraptor este considerat non-aviar. Este, de asemenea, un verișor apropiat al velociraptorului feroce al perioadei Cretacice. În plus, există câteva bucăți de dinozaur, cum ar fi ghearele ascuțite și dinții de crocodilian.
Cercetătorii sugerează că atunci când a cutreierat Pământul în urmă cu aproximativ 75 de milioane de ani, creatura era la fel de acasă în apă ca și pe uscat.
„Alți dinozauri, cum ar fi spinosaurs, au sugerat că sunt mâncători de pește, dar aceasta este prima dată când avem un dinozaur care este, de asemenea, pasăre asemănătoare, cu un gât lung și stilul de viață acvatic”, a relatat un co-autor al studiului, Andrea Cau pentru Revista Cosmos . „Folosirea membrelor din față pentru a manevra în apă este nouă printre dinozaurii non-aviari”.Chiar și modul în care paleontologii au venit după rămășițele fosilizate este puțin neconvențional. Braconierii au întâlnit mai întâi rămășițele încorporate în piatră, în deșertul Gobi din Mongolia. Un loc în care doar genul de hibrid de rață-pinguin-lebădă-vânătoare de pești s-ar simți ca acasă.
Oamenii de știință au avut în cele din urmă șansa de a declanșa un scaner puternic care folosește un accelerator de particule pentru a bate electronii la viteze uimitoare și de a pătrunde adânc în piatra care încă adăpostește rămășițele creaturii.