Animale fără creier – Care sunt acestea și cum pot supraviețui?
Creierul este, cu siguranță, cel mai important organ al nostru. El este motorul care ne ajută să îndeplinim sarcinile de zi cu zi. Știați, însă, că există și animale fără creier? Aflați în continuare care sunt acestea și cum pot să supraviețuiască.
Știați că în lume există animale fără creier? Deși pare ciudat, acestea chiar există. Ele trăiesc în ocean și, de obicei, se lipesc de pietre. Totuși, cum reușesc să supraviețuiască fără un organ care pentru noi este absolut vital? Noi ne-am documentat și urmează să vă prezentăm câteva dintre animalele care reușesc să supraviețuiască fără creier.
Meduza
Meduza este, probabil, cel mai interesant animal fără creier din această listă. Spre deosebire de celelalte animale fără creier, meduza nu stă lipită pe o piatră pe fundul mării. Ea se poate lăsa purtată liberă de curentul oceanelor. De asemenea, se poate propulsa scuipând apă pe gură.
Meduzele au o rețea de nervi senzoriali unici. Aceștia reacționează instant atunci când cineva le atinge tentaculele, iar efectul e că meduzele elimină toxine pentru a ucide sau a neutraliza posibilul pericol. Din această cauză este bine să le evităm atunci când le întâlnim în apă. Puteți să stați, totuși, liniștiți. Meduzele nu sunt destul de inteligente încât să atace în mod intenționat oamenii.
Există, însă, o specie de meduze, numite Ctenophora, care au creier. Oamenii de știință au descoperit că aceste meduze au o structură nervoasă asemănătoare cu cea a creierului care le permite să facă lucruri complexe.
Castraveții de mare
Deși castraveții sunt considerați o plantă, castravetele de mare este un animal. Aceste mici creaturi lunguiețe asemănătoare viermilor se găsesc pe tot globul.
Castraveții de mare se hrănesc cu planctonul care plutește prin apă cu ajutorul „piciorușelor” care arată ca niște fire de păr. Există peste 1000 de tipuri diferite de castraveți de mare, unii având aproape aceeași densitate ca apa. Acest lucru le permite să urce până la 1000 de metri ca mai apoi să se scufunde înapoi spre fundul mării.
Coralii
Coralii fac parte din aceeași familie cu meduzele. Din această cauză au corpuri simetrice și abilitatea de a înțepa prădătorii. Deși par niște plante, coralii sunt de fapt niște animale foarte simple. Singurul lucru care îi deosebește de animalele obișnuite este faptul că nu au creier.
Principala diferență dintre animale și plante este faptul că animalele își vânează mâncarea iar plantele și-o produc singure. Coralii sunt făcuți dintr-o mulțime de animale foarte mici numite polipi de coral. Asemenea meduzelor, aceștia se hrănesc cu zooplanctonul care înoată în ocean. Aceștia își vânează hrana în timpul nopții, principalul mod de a prinde zooplanctonul fiind cu ajutorul tentaculelor mici.
Steaua de mare
Deși pare ciudat, stelele de mare nu sunt pești. Acestea nici măcar nu au abilitatea de a înota. Stelele de mare au între 5 și 40 de brațe țepoase și tot ce fac e să stea pe fundul mării. Ocazional, un prădător va veni și le va smulge un braț sau două. Nu vă faceți, însă, griji. Acestea se pot regenera.
Ce este interesant la brațele stelelor de mare este faptul că pe lângă faptul că se pot regenera, acestea au în vârf câte un ochi care poate să facă diferența între lumină și întuneric. Astfel, ele își pot da seama dacă ceva se mișcă în jurul lor. Acest lucru le permite să observe dacă vor fi atacate de un prădător sau dacă este hrană în jur.
Aricii de mare
În cazul în care ați călcat pe un arici de mare știți cât de ascuțiți sunt. Mulți oameni poartă pantofi speciali de plajă tocmai pentru a se feri de aceștia. Totuși, în cazul în care călcați pe unul puteți să stați liniștiți. În afară de o specie de arici de mare din Florida, toți aricii de mare sunt neveninoși.
Aricii de mare se mișcă cu ajutorul unui sistem vascular de apă. Asta înseamnă că micuțele animale țepoase pot controla presiunea de apă din interiorul lor, lucru ce le permite să se deplaseze.
Steaua de mare funcționează în același fel. Asemenea stelelor de mare, aricii își petrec viața pe fundul mării, curățând pietrele de plancton. Gura acestora se află în partea inferioară iar excrementele sunt eliminate pe partea superioară a corpului.
De ce nu au aceste animale creier?
Principalul motiv pentru care aceste animale nu au creier este faptul că nu au nevoie de unul. Creierul consumă foarte multă energie. În cazul în care nu ai nevoie de el, este mai logic pentru corp să nu aibă unul în primul rând. Acest lucru îi permite animalului să mănânce mai puțin pentru a rămâne în viață.
Conform BBC, creierul uman consumă 20% din energia noastră. Acest consum este enorm. Oamenii de știință sunt de părere că aceste animale au avut mai de mult creier dar au scăpat de el pentru a putea supraviețui. Faptul că pot trăi consumând mai puțină energie poate fi un avantaj, mai ales sub apă. Toate animalele enumerate mai sus sunt foarte simple și îndeplinesc foarte puține funcții.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.