Jurnalist super erou animat. Christian Sabbagh îi învața pe copii să se protejeze de rele. Interviu EXCLUSIV
Cunoscutul jurnalist Christian Sabbagh a devenit super erou animat. Acesta a lansat o campanie pentru prevenirea pericolelor la care sunt expuși copiii. Știe foarte bine de ce era nevoie de asta, nu numai prin prisma meseriei, ci fiindcă este și el tată. Aflați în continuare în ce constă mai exact acest proiect și ce l-a determinat să îl lanseze.
Cristian Sabbagh, prezentatorul știrilor Kanal D, a devenit un super erou animat. Acesta a lansat un proiect care îi are ca public țintă pe cei mici. Scopul acestui proiect este de a contribui la prevenirea violenței împotriva acestora. Mai precis, îi învață pe copii să se protejeze. Jurnalistul trage astfel un semnal de alarmă în legătură cu pericolele care îi pândesc pe cei mici.
Proiectul constă într-un număr de filmulețe animate pe care jurnalistul le-a postat pe pagina sa de Facebook. Videoclipurile îl au ca protagonist pe Mike, un polițist cu chipul lui Christian Sabbagh care intervine în situații de risc pentru a-i salva sau a-i sfătui pe cei aflați în situații riscante. Cristian Sabbagh își dorește ca aceste filmulețe să ajungă cât mai rapid atât la părinți cât și la copii. Aceștia trebuie să poată să conștientizeze posibilele contexte riscante.
“Polițistul Mike transmite informația într-un limbaj accesibil copiilor”
ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu Christian Sabbagh pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect.
ȘTIRI PENTRU COPII: Aveți 4 copii. Cât de mult a contat acest lucru când ați început acest proiect?
Cristian Sabbagh: A contat foarte mult că sunt în primul rând părinte. Știu unde petrec copiii din această generație timpul, evident că mă uit și la copiii mei și acest proiect a pornit din nevoia de a le expune, într-un mod prietenos, accesibil, pericolele de care trebuie să se ferească. Materialele de prevenire actuale sunt depășite, tânăra generație este prezentă mai mult în mediul online. Trăim în era digitală și trebuia identificată o modalitate de a le transmite mesajele. M-am gândit să fac acest proiect educativ pentru că asta este metoda prin care copiii învață cel mai ușor. Așa a apărut ideea personajului, polițistul Mike, care le transmite informația într-un limbaj accesibil copiilor.
Mi-a fost greu să accesez cuvinte pe care să le înțeleagă cei mici, dar recunosc că mă inspiră copiii mei, îi ascult și preiau de la ei câteva idei. Este un proiect care vine în sprijinul Institutului pentru Prevenirea Criminalității, o metodă alternativă, care sper să fie de succes.
Copiii învață cum să reacționeze în diferite situații periculoase
ȘTIRI PENTRU COPII: În ce constă exact proiectul și cum îi ajută el pe copii?
Cristian Sabbagh: Proiectul constă într-o serie de filmulețe care îl au ca personaj central pe polițistul Mike care rezolvă diverse situații în care copiii și adolescenții din ziua de azi se pot regăsi. Este prietenul copiilor, umbra lor binefăcătoare în cele mai delicate momente. Îi învață pe cei mici cum să reacționeze sau ce să facă într-o anumită situație. Proiectul nu a fost deloc ușor de dezvoltat, pentru că a fost nevoie de licențe, softuri pentru animație 3D, de scenariu pentru fiecare situație în parte.
ȘTIRI PENTRU COPII: Aveți de gând să păstrați campania doar în mediul online?
Cristian Sabbagh: Îmi doresc să dezvolt acest proiect și să îl duc în școli, imediat ce această pandemie va trece și copiii se vor reîntoarce în sălile de clasă. În acest moment încerc să văd dacă un astfel de proiect este dorit, sunt în etapa în care primesc feedback atât de la părinți, bunici, cât și de la copii.
“Prevenirea este cea mai bună formă de a combate infracționalitatea”
ȘTIRI PENTRU COPII: Problema violenței asupra minorilor în România e serioasă. Ce sperați, concret, să realizați prin intermediul acestui proiect?
Cristian Sabbagh: Prevenirea este cea mai bună formă de a combate infracționalitatea. Un om prevenit este un om puternic, se poate feri de necazuri el și, implicit, își poate proteja și familia. Dacă nu știi cum arată răul nu te poți feri de el. Dacă le explici copiilor prin exemple simple, vor înțelege. Sper că mesajele ce fac parte din acest proiect să ajungă la părinți și copii, deopotrivă, să înțeleagă care sunt riscurile care îi înconjoară. Proiectul este conceput pe grupe de vârstă, de la cei mai mici pana la adolescenți. Grafica și mesajele vor fi adaptate în funcție de cei cărora li se adresează.