Ultima masă înainte de ora 21.00. Ce consecințe pot avea mesele târzii la copii?
Mâncarea sănătoasă este extrem de importantă pentru copii, dar și ora mesei trebuie să fie adecvată. Ce consecințe pot avea mesele târzii la copii? Ne explică cercetătorii de la Harvard. Iată mai multe detalii.
Marta Garaulet este profesor doctor la Facultatea de Farmacie, Fiziologie și Nutriție de la Universitatea din Murcia și cercetător la Universitatea Harvard. Aceasta explică într-o lucrare științifică recent publicată cât este de grav pentru un copil să mănânce după ora 21.00. Concluzia? ”Copiii care iau cina după ora nouă au șanse duble să se confrunte cu obezitatea.”
Marta alături de doi colegi, Frank Scheer și Nuria Martínez Lozano au publicat două lucrări științifice despre crononutriție. Aceștia au cercetat timp de cinci ani această temă și au observat că Spania și multe țări din lume au copii care mănâncă și se culcă târziu.
”Am analizat un grup de 432 de minori cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani din Spania și am aflat că aceștia mănâncă ultima masă pe la 20.45. Se consideră că masa după 21.00 este deja târzie. Grupul analizat nu avea aparent nicio patologie, dar au ajuns la o vârstă fragedă în situația de a prezenta inflamații și risc vascular (Proteina C reactivă). Acest lucru îi poate afecta grav la vârsta adultă. Prin urmare să iei cina după ora 21.00 are consecințe grave asupra sănătății copilului. Ei au dublă șansă să sufere de obezitate, iar dacă nu își schimbă obiceiurile de mâncat pot avea probleme cardiovasculare când cresc”, spune Marta Garaulet, autor al studiului ” Los relojes de tu vida” (Ceasurile vieții tale).
Unui copil care mănâncă așa târziu i se alterează ritmul biologic deoarece ei depun mai puțin efort în metabolizarea alimentelor, iar asta îi face să se îngrașe. ”Este adevărat că mâncatul la ore târzii afectează și adulții, asta nu ne-a surprins nicio clipă. Ceea ce ne-a uimit este că am obținut rezultate atât de clare despre micuții de 8 ani. Este trist”, a mai explicat nutriţionista.
Copiii și ritmul lor
Cercetătoarea a fost intervievată de publicația spaniolă ABC și a explicat că orice copil trebuie să ia cina cu minim două ore și jumătate înainte de culcare pentru a îmbunătăți metabolismul și diminua riscul de a se îmbolnăvi. O idee perfectă ar fi ca toată lumea să mănânce înainte de 21. 00 pentru a da exemplu.
Investigațiile Martei arată că ritmul biologic scade în somn, iar copiii pot avea fiecare alt cronotip: unii adorm repede și se trezesc devreme, iar alții sunt mai activi seara și dimineața se trezesc greu. Noi am demonstrat printr-un studiu despre gemeni că asta este genetic și nu ține de educație. Cei care dorm târziu pot fi în pericol deoarece le vine senzația de foame înainte de culcare de multe ori.
Copiii trebuie să doarmă cât mai devreme și să respecte un regim de mese regulate și gustări sănătoase.
Crononutriție: metodă de reechilibrare alimentară. Poți slăbi dacă mănânci anumite alimente la ore fixe.
Patologie: problemă de sănătate
Cronotip: ritm
Proteina C reactivă: este o proteină folosită în diagnosticarea multor boli, fiind unul din indicatorii analizați și urmăriți în evoluția bolilor, deoarece concentrațiile sale plasmatice cresc odată cu existența unor inflamații.