Majoritatea copiilor iubesc sărbătorile de iarnă. Vacanța, zăpada și cadourile. Sunt însă și mulți copii care se tem de Moș Crăciun. Această frică se poate transforma în fobie. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă azi santaphobia, adică frica de Moș Crăciun.
Cei mici își pregătesc din timp scrisorile pentru Moșu și așteaptă cu nerăbdare noaptea aceea în care acesta vine și le lasă sub brad cadourile. Pentru că are multă treabă, Moș Crăciun nu se prea întâlnește cu copiii. Și dacă o face, alege niște locuri unde să se strângă cât mai mulți copii, pentru a sta de vorbă cu toți. Mai sunt și cazuri în care părinții vorbesc din timp cu Moșul, fac „rezervare”, iar el vine la domiciliu.
Frica de Moș Crăciun se dezvoltă de obicei în copilărie. Dar nu este o regulă. Și adulții se pot teme de Moș Crăciun. Un copil cu santaphobie poate fi îngrozit de gândul că un bărbat poate intra în casa lor după bunul plac. S-ar putea, de asemenea, să se teamă de gândul că Moș Crăciun îi cunoaște fiecare faptă, fie ea bună sau rea. Totodată, este posibil ca alți copii să fi avut o experiență proastă cu o persoană care se preface că este Moș Crăciun.
Simptome și tratament
Mulți oameni cu santaphobie își dau seama că frica lor este irațională, dar nu o pot depăși singuri. Cei mai mulți folosesc evitarea pentru a face față fricii lor. Cele mai frecvente simptome sunt atacurile de panică, plânsul, ritmul cardiac crescut, refuzul de a vorbi despre Crăciun sau Moș Crăciun. De asemenea, persoanele cu santaphobie pot refuza să folosească obiecte cu tematică de Moș Crăciun.
De obicei, această frică apare în copilărie și dispare tot atunci. În ceea ce privește tratarea fricii, acest lucru este posibil. Din păcate însă, oamenii refuză să ceară ajutor specialiștilor. Hipnoterapia, psihoterapia și terapia comportamentului cognitiv sunt câteva din terapiile care pot ajuta la depășirea fobiei. În afară de aceste terapii, pot fi implementate acasă tehnici de autoajutor cu sprijinul prietenilor și a familiei.