Crăciunul se apropie cu pași rapizi, dar va fi diferit față de ceilalți ani din cauza pandemiei de coronavirus. Va fi greu să ne adunăm în familie să ne vizităm rudele sau să ne jucăm cu alți copii la cina în familie. Cum pregătim copiii pentru un altfel de Crăciun? Mai multe detalii în continuare.
Specialiștii recomandă părinților să le explice minorilor situația excepțională prin care trecem cu toții anul acesta și să facă timpul să treacă altfel prin jocuri creative. Deși nu ne putem întâlni în grupuri mari pentru a-i lăsa pe copii să se joace împreună, putem să profităm de orele petrecute acasă cu familia restrânsă pentru a face jocuri educative. ”Trebuie să aveți mare grija ca aceștia să se distreze.”
De ce sunt periculoase reuniunile în familie în această perioadă? Specialiștii spun că la masă invitații trebuie să stea fără mască un timp îndelungat, iar un grup mare în aceeași cameră îi va determina pe unii invitați să ridice tonul vocii pentru a se auzi în toată încăperea ceea ce conduce la și mai multe particule în aer.
Experții spun că trebuie să ținem cont de cultură și obiceiuri de Sărbători. În România reuniunile de familie au fost mereu cu multe persoane și extrem de gălăgioase. Majoritatea românilor au obiceiuri de a se plimba de Sărbători dintr-o casă în alta pentru a se întâlni cu apropiații. ”Pentru a evita îmbolnăviri reuniunile ar trebui restrânse peste tot, în special dacă avem persoane peste 60 de ani în apropiere”, spune Iván Carabaño, pediatru și cadru didactic la Universidad Complutense de Madrid.
Reguli pentru reuniunea perfectă
Întâlnirea cu familia la masă ar fi benefică pentru copii din punct de vedere afectiv, dar ar crește numărul îmbolnăvirilor. Cum le explicăm celor mici și cum pregătim totul?
Le spunem direct copiilor de ce anul acesta nu ne întâlnim cu toți din familie. Putem să facem o comparație cu școala online unde sunt reguli asemănătoare.
Folosirea măștii se poate transforma în atelier de Crăciun cu pictură pe măști și decorațiuni.
Să le explicăm că trebuie să vorbească pe un ton scăzut. Aici putem introduce jocul tăcerii, iar cine este mai bun la acest joc să primească o recompensă.
Le arătăm copiilor că încăperea trebuie aerisită bine pentru sănătatea tuturor.
Le arătăm copiilor că este importantă distanța socială, în special la bunici acasă.
Putem face o masă a copiilor, iar ”masa mare” să fie mai ”aerisită”, cu mai multă distanță între scaune
Masa trebuie aranjată de o singură persoană pentru a nu pune toți mâinile pe tacâmuri și mâncare.
Fiecare musafir trebuie să aibă propriul tacâm. Se pot pune autocolante sau semne colorate pentru a le recunoaște.
Să le spunem tuturor că reuniunea este mai scurtă de această dată.