Alergiile la copii s-au intensificat. Cum recunoaștem alergia?
Să fii alergic la un produs este groaznic, dar să ai alergie la un element din mediul înconjurător este cu adevărat îngrozitor deoarece este greu de evitat. În ultima perioadă alergiile la copii s-au intensificat. De ce? Vă povestim în continuare.
Laptele de vacă, fructele de mare, ouăle, peștele, fructele uscate, soia şi grâul se numără printre cele mai cunoscute alimente care provoacă reacții alergice la copii. Un studiu recent a arătat că unul din 10 școlari suferă de cel puțin o alergie alimentară, cu 3% mai mult decât în 2019. Conform Observatorio Mediterránea del Comedor Escolar din Spania 9,48% dintre elevi au descoperit că sunt alergici consumând mâncare de la cantina școlii.
”Pe zi ce trece sunt tot mai multe lucruri dăunătoare, în special în mediul urban și în țările cu nivel economic bun. Nu se știe exact de ce sistemul imunitar nu reacționează mereu corect. Multe alimente provoacă alergii, ceea ce înseamnă că este o reacție adversă a sistemului imunitar și al mecanismelor de apărare. Dacă micuții se expun din nou la același aliment vor dezvolta simptome diferite, precum diareea”, spune Iván Carabaño, pediatru și editor la Revista ”Pediatría de Atención Primaria” și cadru didactic la Universitatea Complutense din Madrid.
Același medic recomandă vaccinarea copiilor foarte mici deoarece îi poate ajuta să evite infecții și alergii grave. Carabaño este de părere că dieta joacă un rol fundamental în evoluția alergiei. ”Dieta tuturor ar trebui să fie în mare parte vegetală. 75% dintre diete trebuie să fie alcătuite din fructe, legume și cereale integrale. Cu aceste elemente putem asigura compoziția macrobiotică intestinală sau flora bacteriană. Practic așa ne protejăm de alergii”, spune medicul.
Unele alergii dispar cu vârsta
O alergie a copilului nu trebuie să fie pe viață. Poate cea mai comună dintre alergii este cea legată de proteina din lapte de vacă. Specialiștii spun că alergia aceasta se vindecă în timp în proporție de 80%. Cum evităm alergia la lapte? Medicul recomandă consumul de lapte matern din prima zi de viață, iar mai apoi pe măsură ce crește diversificarea alimentară și o dietă variată.
Simptome alergice
Printre simptomele cele mai frecvente se numără diareea, vomitatul, dureri abdominale, pete pe piele, mâncărimi, roșeață, urticarie, etc.
Nu toate sunt ușor de detectat, iar părinții pot consulta un alergolog pentru testare. ”După diagnosticare alimentul care provoacă reacția alergică trebuie evitat. Recomandat este ca micuțul să dețină propriile tacâmuri și farfurii pentru a evita bucăți din mâncarea ”periculoasă” în apropierea lui. Aveți grijă și la mirosul din bucătărie deoarece alergia se poate declanșa și prin mirosirea ingredientului,” spune Silvia Sánchez, alergolog la Hospital Universitario Infantil Niño Jesús de Madrid.
Alergologul recomandă și injecții cu adrenalină în dulapul copilului alergic în caz de şoc anafilactic. De asemenea se recomandă și un consult la nutriționist pentru un plan de dietă.
Soc anafilactic: Anafilaxia reprezintă o reacție alergică severă care poate pune în pericol viața. Se poate produce în decurs de câteva secunde sau minute