Ziua internațională a migranților. Câți copii refugiați există
Ziua internațională a migranților. Ziua internaţională a migranţilor este marcată anual la 18 decembrie. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 55/93 din 4 decembrie 2000, la recomandarea Consiliului Economic şi Social prin decizia 2000/288 din 28 iulie 2000. Aflați mai multe detalii interesante de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Conform Raportului Mondial al Migranților din 2009, numărul migranților internaționali la nivel global în 2019 a fost de 272 milioane (3,5% din populația lumii). Dintre care, 52% erau bărbați, iar 48% au fost femei.
74% din toți migranții internaționali aveau vârste cuprinse între 20-64 ani.
India – cea mai mare țară a migranților internaționali
India a avut cel mai mare număr de migranți care locuiesc în străinătate (17,5 milioane), urmată de Mexic și China (11,8 milioane, respectiv 10,7 milioane).
Principala țară de destinație a rămas Statele Unite (50,7 milioane de migranți internaționali). Numărul lucrătorilor migranți a scăzut ușor în țările cu venituri ridicate, crescând în același timp în altă parte.
Între 2013 și 2017, țările cu venituri ridicate au înregistrat o ușoară scădere a lucrătorilor migranți (de la 112,3 milioane la 111,2 milioane). Țările cu venituri medii superioare au observat cele mai mari creșteri (de la 17,5 milioane la 30,5 milioane).
La nivel global, lucrătorii migranți bărbați au depășit numărul lucrătorilor migranți cu 28 de milioane în 2017. Existau 96 de milioane de lucrători migranți de sex masculin (58%) și 68 de milioane de lucrători migranți de sex feminin (42%).
Remitențele internaționale au crescut la 689 miliarde USD în 2018. Primii 3 beneficiari de remitențe au fost India (78,6 miliarde USD), China (67,4 miliarde USD) și Mexic (35,7 miliarde USD). SUA a rămas cea mai importantă țară care a trimis remitențe (68,0 miliarde USD), urmată de Emiratele Arabe Unite (44,4 miliarde USD) și Arabia Saudită (36,1 miliarde USD).
Populația globală de refugiați a fost de 25,9 milioane în 2018.
Copiii refugiați
52% din populația globală de refugiați avea sub 18 ani. Numărul persoanelor strămutate intern din cauza violenței și conflictelor a ajuns la 41,3 milioane. Acesta a fost cel mai mare număr înregistrat de la Centrul de monitorizare a deplasărilor interne de când a început monitorizarea în 1998.
Diferența între migranți și refugiați
Conform UNHCR, cei doi termeni au semnificații diferite și confundarea lor duce la probleme pentru ambele populații.
Migranții aleg să se mute nu din cauza unei amenințări directe cu persecuția sau moartea, ci în principal pentru a-și îmbunătăți viața prin găsirea unui loc de muncă în străinătate sau în unele cazuri pentru educație, reunificarea familiei sau alte motive. Spre deosebire de refugiați care nu se pot întoarce acasă în siguranță, migranții nu întâmpină astfel de obstacole la întoarcere. Dacă ei aleg să se întoarcă acasă, ei vor continua să primească protecția guvernului lor.
Refugiații sunt persoane care fug de războaiele sau conflictele din țara lor. Situația lor este adesea atât de periculoasă încât ei traversează frontierele naționale pentru a căuta siguranță în țările vecine. Și astfel devin recunoscuți pe plan internațional ca „refugiați” cu acces la asistență din partea Statelor, UNHCR și altor organizații. Ei sunt recunoscuți astfel pentru că este prea periculos pentru ei să se întoarcă acasă și au nevoie de un refugiu în altă parte. Aceștia sunt oameni pentru care refuzul azilului are consecințe potențial letale.
Dicționar
Potențial: care are în sine toate condițiile esențiale pentru realizare, care există ca posibilitate, care există în mod virtual;
Azil: loc unde cineva găsește ocrotire, adăpost, refugiu;